Узаврела Федерација

Жељка Домазет
Узаврела Федерација

Да ће остатак ове године бити и те како "врео" у ФБиХ најдиректније показују демонстрације бораца испред зграде Владе Федерације БиХ које су обиљежиле догађања прошле седмице у БиХ и препуцавања и оптужбе који су се наставили послије тога.

 
Сузавац, батине, камење, пожар, погрдне ријечи и општа ескалација сукоба који су пријетили да прерасту у општи рат против власти, бацио је сјену чак и на условни позив БиХ у Aкциони план за пријем у НAТО.

Једна страна је ове догађаје окарактерисала као удар на уставни поредак Федерације БиХ, док су се са друге стране чуле и оцјене како је ријеч о бескрупулозном понашању федералне власти која је у својој бахатости толико огрезла да је постала и глува и слијепа за све оно што борачке популације у овом ентитету од ње траже.

Да ипак има у свему томе истине и са једне и са друге стране говоре и чињенице да управо у вријеме протеста у згради Владе Федерације БиХ није било никога па су незадовољни борци и беспомоћна полиција остали да се разрачунавају сами између себе.

С друге, ипак, стране званичници федералне Владе тврде како су у свему овоме дан уочи протеста договорили све са представницима борачких удружења и да су протести одржани само као продужена рука неких политичких кругова који су борце искористили да би у ФБиХ изазвали хаос и актуелну власт истјерали из фотеља.

За ову седмицу наново су заказани састанци и преговори власти и борачких удружења и колико ће успјети да макар накратко охладе узаврелу федералну сцену остаје да се види.

Сасвим је извјесно да ће се пожар наново разбуктати, ако се на крају не уведе реда у комплетна социјална давања како финансијска одрживост федералног буџета наново не би била доведена у питање. С друге стране, јасно је и то да борачка популација којој је управо ова власт додијелила различите накнаде неће бескрајно толерисати увођење "реда" и поспремање само њихових новчаника, без вагања тежине новчаника те исте власти која их безочно пуни и не пада јој на памет да се одрекне иједног фенинга зарад тешке финансијске кризе која више од годину потреса ФБиХ, а тиме угрожава и цијелу БиХ.

Питање је дана такође када ће се незадовољној борачкој популацији придружити и ријека оних који раде без икакве плате и ријека незапослених који се са радним књижицама и отказима придружују гомили оних који годинама посао чекају на бироима.

Да се реда увести мора, јасно је без дилеме. Не буде ли га ускоро, нереда, демонстрација и протеста ће бити, сасвим је сигурно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана