Узајамно прождирање

Небојша Томашевић
Узајамно прождирање

Бројна су занимања која се заснивају на чистој превари којој и најсумњичавији и најопрезнији некада не могу одољети усљед илузије брзог успјеха или избављења од неког зла.

Међутим све чешће вијести као што је она од прије два дана да је Брођанин дао златне полуге за лажне евре све нас опомиње колико је лако бити обманут и вриједну ствар дати за безвриједне папире или због лаковјерности остати без ичега. У посљедње вријеме у рубрикама црних хроника наших медија све чешће су наслови "Насјео на оглас на друштвеној мрежи па преварен за више хиљада евра" или "Кладионичарске преваре узимају маха". Ово говори у прилог тези да смо као друштво дубоко огрезли у кризи, али и похлепни, због чега све чешће појединци са жељом за лаком зарадом или избављењем из проблема насједају на слатка обећања препредених превараната. Превара је било одувијек и биће па тако врачаре већ хиљадама година проричу будућност, разни шарлатански биоенергетичари "лијече" болести, мађионичари производе илузију, а политичари и свештеници, да би стекли повјерење, обећавају неки бољи живот који се често никада не оствари. Међутим, све чешће пријаве полицији о превари нас упозоравају на дубину кризе и лаковјерности народа који је толико запао у апатију да вјерује и стварима "које су очигледно толико добре да би биле истина". Превара често успијева зато што на неки начин људи желе да буду преварени, јер у својој жељи да нешто олако добију често насједају на "слатке приче" и велика обећања. Људска природа је таква да тражи лакши пут до успјеха и богатства, а преваранти вјешто користе ову слабост. Иза многих превара често стоји похлепа и мотив да се на лак и брз начин докопамо новца и бољег статуса.

На то указују и вијести да су појединци на кладионичарским преварама зарадили стотине хиљада марака продајући резултате наводно наштиманих спортских мечева. То купују они који на томе желе без капи зноја доћи до пара. Уз похлепу ту је и слијепо вјеровање које нас наводи да желимо да је нешто истинито јер нам је то лакше поднијети него суочити се са стварним изазовима и борбом за успјех. У земљи која има више кладионица него школа проблем преваре је још израженији. Кладионица на сваком ћошку нам говори много о друштвеним вриједностима и приоритетима. Када је коцкање постало доминантан облик забаве и "брзе" зараде, није чудо што преваранти налазе плодно тло за своје активности. Људи су често спремни да ризикују све за илузију брзог успјеха и избављења од невоља. Како би смањили простор манипулантима важно је радити на промјени друштвених вриједности и приоритета гдје ће образовање и труд бити цијењени више од илузије брзог богатства. Но, превара свакако никад неће бити искоријењена, јер као што рече Шопенхауер: "Дивљаци се узајамно прождиру, а питоми се узајамно варају". Срећом, бар за сада, смо превазишли ниво дивљаштва, али друштво које лако вјерује у све и свашта само је корак од прихватања идеологије "узајамног прождирања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана