Увозни лобији

Марина Чигоја
Увозни лобији

Прве процјене послије поплава које су ове године у неколико наврата задесиле Републику Српску, показују да ће штета бити заиста велика. Међутим, оно што се за сада не процјењује, јесте колико ће та штета и коме одговарати да на томе и заради.

Хоће ли разни увозни и трговачки лобији успјети да подигну цијене производа у Српској, иако, према ријечима домаћих пољопривредника, за то нема ниједног јединог разлога, за сада може да се само нагађа.

Оно што је, ипак, очигледно је да се приче о поскупљењима покушавају "провући" на разне начине, прије свих преко медија, да би се створила атмосфера у којој ће поскупљења бити потпуно оправдана, иако су далеко од реалности.

Ево само једног примјера. Домаћи пољопривредници истичу да поплаве не могу никако бити оправдане за поскупљење хљеба из простог разлога што се хљеб не прави од домаће пшенице, која је оцијењена као лоша. Пољопривредници и становници ове земље се с правом питају због чега би хљеб поскупио ако у земљама из којих се пшеница увози у РС није било елементарних непогода?

С друге стране, цијена хљеба формирана је када је пшеница коштала 0,5 марака по килограму, сада кошта 0,35, па чак и кад би дошло до одређеног повећања цијена пшенице, не би требало да буде поскупљења хљеба.

И млинари потврђују да се сада, барем када је о пшеници ријеч, много калкулише и да је тешко прогнозирати шта ће се десити.

Ипак, чини се да су ствари прилично јасне. Као и увијек када су неповољни природни услови, увозни лоби чини своје и покушава да утиче на цијене, онако како то њему одговара. То у РС и БиХ, чини се још више долази до изражаја, јер је тржиште потпуно отворено и без било каквих баријера којима би се домаћи произвођачи, али и становници ове земље покушали заштитити.

Чињеница је да РС увози око 50 одсто прехрамбених производа, иако има ресурсе да задовољи потребе својих становника и да је због тога још више изложена разним увозним и трговачким лобијима. Домаћи произвођачи већ годинама указују на проблем звани "увозни лоби" који када им одговара подиже цијене, а када не, спушта, али конкретног рјешења није било.

Да ли ће надлежни неким конкретним мјерама да дестимулишу увозни лоби и на тај начин колико-толико заштитити становнике ове земље остаје да се види. У сваком случају, проблем мора да се ријеши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана