Увозе мигранте, извозе гласаче

Александар Стојановић

Након што је почела да увози мигранте из Пакистана, БиХ се окренула и извозу и то, ни мање ни више, фантомских бирача у Црну Гору. Док за мигранте на својој територији СДА наивно покушава да окриви Републику Српску, фантомски бирачи из ФБиХ помажу режим Мила Ђукановића.

Увоз миграната је министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић, у најмању руку неспретно, покушао да оправда “повећањем потрошње, која добро дође у доба короне”, али остаје нејасно која је “економска” оправданост извоза гласача. Као логичан одговор намеће се чињеница да ће бошњачка политичка елита подржати или прећутно одобрити све оно што је на штету Срба, чак и ван граница БиХ.

Иако се ово чини као проблем који би требало да ријеше институције Црне Горе, наивно је мислити да у таквој изборној превари не учествују или да бар с њом нису упознати највиши представници безбједносних и политичких структура ФБиХ. У прилог овој чињеници говори и то да је БиХ једина држава, уз квазидржаву Косово, која није покренула истрагу о овом питању и поред бројних доказа.

Након писања медија и упозорења опозиције у Црној Гори, власти Луксембурга, гдје је иначе највећи број таквих бирача, покренуле су истрагу и ограничиле путовање својим држављанима који имају двојно држављанство Црне Горе. На апеле опозиције нису остали имуни ни у Србији, па су из Владе поручили да ће “на сваки начин покушати да спријече становнике Новог Пазара, Тутина и Сјенице да на дан избора оду у Црну Гору, те да ће у супротном тим држављанима ускратити привилегије које остварују у Србији”. Да ствар буде гора, у БиХ се као један од кључних играча Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића појавио и замјеник главног тужиоца Окружног тужилаштва у Бијељини. Иако носилац правосудне функције због које не би требало да буде политички активан, он је на прошлим парламентарним изборима интензивно радио у корист ДПС-а и гласао у Пљевљима.

Након медијских написа Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета покренула је поступак против њега, али истрага већ четири године тапка у мјесту, што је јасан показатељ да не постоји никаква воља да овај проблем буде ријешен. Због свега овога, из СДА би требало добро да размисле, иако им то није јача страна, сваки сљедећи пут када покушају да причају о великосрпској агресији или угрожавању интегритета БиХ. Јер својим (не)чињењем и подржавајући мигранте урушавају БиХ, а фантомским бирачима се директно мијешају у изборни процес Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана