Увоз меса

Ма­ри­на Чигоја

Колико је тржиште БиХ постало отворено за све и свашта што нам долази извана најбоље показује податак да је за само шест мјесеци увезено месо вриједно 156,5 милиона марака, односно, да је увоз чак пет пута већи од извоза.

Домаћи пољопривредници годинама безуспјешно апелују на надлежне да предузму мјере како би заштитили домаћу производњу која је на удару како разних баријера при извозу, тако и многих увозних лобија. Међутим, до сада се ништа није предузело. Пољопривредници су још препуштени сами себи, док домаћа производња полако пропада.

С правом се пољопривредни произвођачи питају одакле и какво се то месо увози код нас. Како је могуће да се поједини месни производи продају по двије марке? Од каквог се то меса и на који начин праве? Сва та питања требало би себи да поставе и сами потрошачи који без сумње нису ни свјесни шта једу. Наравно, многи од њих с обзиром на стандард сигурно и не могу да мисле о томе шта једу, већ колико новца имају и шта себи могу да приуште.

Због тога би, овим питањима требало да се позабаве наше власти и да оштрим контролама при увозу, али и другим мјерама у циљу заштите домаће производње и здравља становника спријече улазак робе сумњивог квалитета на наше тржиште.

Крајње је вријеме да се уведу строже законске мјере (а не само да се о њима без икаквих резултата прича), да крену контроле, као и строже санкције за све оне који се не буду придржавали тих законских оквира већ и даље буду увозили све и свашта на наше тржиште.

Да се напокон утврди јасна процедура која ће се детаљно спроводити - ко је и колико увезао и шта је увезао. Да се испита каквог је шта квалитета и каквог поријекла. Једноставно да се напокон зна шта ми то једемо.

Јер сада смо, са овако неуређеним тржиштем са лабавим контролама и још лабавијим санкцијама, лака мета за разне сумњиве производе који нам без икаквих препрека свакодневно из разних земаља пристижу и буду сервирани на тањирима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана