Увоз и извоз

Жељка Домазет

Да се у БиХ више не зна ко пије а ко плаћа, показује и неуређена област увоза и извоза.

Недавно смо били свједоци да се из БиХ извозио купус из Кине са лажним епитетом "домаће", а истовремено на подручју Семберије не знају шта ће са силним количинама овог поврћа. Ликовало се и када је одобрен извоз велике количине меса у Турску, али док славље није ни престало, извоз је прекинут јер су откривене којекакве малверзације.

И огромно руско тржиште спремно је било да прихвати велике количине воћа и поврћа, извоз је кренуо, али ни то није могло да прође без проблема.

Великих проблема има и када је ријеч о увозу који је, према сталним упозорењима привредника, прекомјеран. Недавно је обустављен увоз говеђег меса, месних прерађевина и млијека из сусједне нам Србије због болести квргаве коже, али је увозна рампа подигнута. Болест није искоријењена, а о исправности оног што прелази Дрину требало би да брину ветеринарски инспектори, као да их ова земља није прије имала. Здрава логика каже да негдје јадац постоји, а шта ће из свега испасти - живи били па видјели.

Одавно је јасно да просторима ове земље харају којекакви лобији спремни да зараде лако и напречац не марећи за заштиту и подстицаје у домаћој производњи. У овим играријама без краја и конца на њивама и у складиштима пропадало је домаће воће и поврће, народу се нудило замрзнуто месо увезено у ову земљу да би се испразнило смеће из туђих складишта, а прича "купујмо домаће" постала само испразна реклама у коју не вјерују ни наивни.

А ратар на њиви и сточар у стаји, који жели да поштено заради од свог рада, може само да се крсти и лијевом и десном не знајући шта му је чинити јер не зна да ли му се исплати да ради овај посао.

О томе шта нас чека ако ова област не буде уређена како треба док на снагу не ступи прилагођени Споразум о стабилизацији и придруживању, сувишно је и говорити.

Док се у овој земљи не буде цијенио домаћи производ и њему не посветила пажња коју заслужује, сасвим је сигурно да ће остати елдорадо за којекакве хохштаплере и преваранте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана