Увоз без контроле

Милијана Латиновић

Вапај пољопривредника у БиХ који годинама упозоравају на прекомјеран увоз углавном пролази неопажено поред свих који би могли и морали да заштите домаће произвођаче.

Упркос плодним ораницама и пашњацима, колико толико здравој клими и традиционалном начину узгоја стоке, који су главни предуслови за производњу квалитетног меса, домаћи сточари губе тржишну трку са увозницима, који на домаће трпезе “сервирају” месо сумњивог квалитета и поријекла.

Да се увози без контроле и без икакве мјере потврђује податак да је само лани из иностранства стигло свјеже, расхлађено и замрзнуто говеђе месо “тешко” више од 367 милиона марака, док је вриједност извезене домаће говедине у прошлој години била тек 1,32 милиона марака. Управо због свега тога становници и ФБиХ и Републике Српске једу месо за које се не зна тачно одакле је, а нема ни рок трајања.

Небрига за домаћу производњу, на коју годинама упозоравају домаћи произвођачи, довела је до тога да су многи фармери ставили катанце на своје фарме, не само када је ријеч о производњи говедине, већ и других врста меса.

Ништа боља ситуација није ни у осталим областима пољопривредне производње. Нелојална конкуренција до сада је потопила многа домаћинства, која су након милионских губитака и немогућности пласмана сопствених производа заувијек дигли руке од ораница и пашњака.

Немар одговорних на нивоу БиХ који су одавно требало да засучу рукаве и спусте рампу за све производе сумњивог квалитета који стижу из иностранства довео је до тога да домаћи произвођачи не вјерују више ни у мале, ситне помаке који ће им можда одшкринути врата свјетлије будућности.

А да је тако потврђује чињеница да је већина сточара потпуно равнодушно дочекала вијест да је БиХ добила зелено свјетло за извоз говедине у Уједињене Арапске Емирате.

Свако ново тржиште њима је веома важно, али по ко зна који пут наглашавају да је домаће најважније. Уколико прије свега домаћа производња не буде заштићена и подстицана џаба ће бити дозволе за извоз у иностранство, јер домаћи произвођачи неће имати шта да извозе.

Крајње је вријеме да се “успаване” институције БиХ пробуде и предузму све што је потребно да заштите домаћу производњу, а тиме и становништво на чијим трпезама ће доминирати квалитетни домаћи производи, а не јефтини отпад из иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана