Увод у кризу

Жељка Домазет

Измјене Изборног закона БиХ које су политички лидери, прије свих они из ФБиХ требало одавно да договоре и усвоје и које се тичу избора Дома народа у Парламенту ФБиХ, а посредно и Дома народа Парламента БиХ, и даље су заковане у мјесту.

Избори треба да буду расписани за неколико дана и за главу се хватају у Централној изборној комисији коју мучи питање реализовати изборне резултате када законодавна власт не ради ништа на ономе што јој је дужност.

Амбасада САД и ЕУ као и многи међународни званичници опомињу странке и њихове лидере да вријеме цури и да се задаћа мора урадити. Опомињу да изборна воља народа не смије постати талац партијских интереса.

Док хрватске странке траже да се у Изборни закон унесе оно што је наложио Уставни суд БиХ, дотле се ниједна странка Бошњака из Сарајева не осврће на оно што су судије наложиле и Изборним законом би да од Дома народа створе другачију институцију. Бошњачке странке које већ годинама диктирају у ФБиХ највећи број одлука јер су својим кадровима попуниле не само бошњачки клуб у Дому народа него и српски и онај из реда осталих, те великим дијелом и хрватски, сада имају намјеру да потпуно овладају ФБиХ и диктирају избор предсједника и потпредсједника, као и комплетну федералну Владу.

Како ствари сада стоје врло тешко је очекивати да ће се доћи до било каквог компромиса чиме ће Федерација, а и ниво БиХ утонути у велику кризу чије посљедице у овом тренутку нико не може предвидјети. Не буде ли договора око измјена Изборног закона након наредних избора једино што ће како-тако функционисати су Српска и кантони. Све остало ће таворити у безнађу без било каквих изгледа да се ствари помјере.

По оваквом сценарију који је како вријеме одмиче све извјеснији ова земља ће утонути у уставну кризу и размирице које се не памте од Дејтона до данас.

Имајући све ово у виду није искључена ни могућност да због непостизања било каквог договора и високи представник посегне за својим овлашћењима и наметне рјешење како би ствари откочио. И такав сценариј засигурно овој земљи неће донијети просперитет, него ће је вратити у најцрња времена када је високи представник жарио и палио у овој земљи што је друго наличје загарантоване кризе.

Док најмалобројнији народ у овој земљи настоји заштитити своја уставна права и бирати легитимне представнике у институцијама, дотле бошњачке странке на најперфиднији начин покушавају овладати комплетном ФБиХ што би им, сасвим сигурно, било само одскочна даска за насртај према Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана