Увијек на зачељу

Анита Јанковић Речевић
Увијек на зачељу

Тежња да се у нечему буде први, оригиналан, посебан стара је колико и људска цивилизација. Чак и животиње настоје да се истакну у чопору, доказујући своје способности и спретности намећу ауторитет. И то је потпуно природно понашање, нико не жели бити друга виолина, копија, половна роба, свима је сан побједничко постоље. Осим, нажалост БиХ.

Наша земља из године у годину увијек је на зечељу колоне. На свим листама којима се мјери успјешност држава и друштава у различитим сферама живота, почевши од економије, здравства, инфраструктуре па све до образовања БиХ је по неписаном правилно стално на дну листе.

Показује то и најновија студија "Хертиџ фондације" која показује да се БиХ по економским слободама налази на 63. мјесту у свијету и међу најслабије рангираним је државама Европе. На 35. мјесту од 44 анализиране.

Студија показује да је БиХ сврстана међу земље са "умјереним економским слободама", а испред нас су се нашли Колумбија, Маурицијс, Боцвана, Барбадос, Самое, државе које немају баш тако лијепу репутацију. Чак је и Албанија, која је мјерењима степена слободе појединаца и предузећа да самостално доносе економске одлуке заузела 49. мјесто, знато боље рангирана од БиХ.

Грађани побројаних земаља у већој мјери могу управљати својим радом и имовином од становника Републике Српске и Федерације БиХ.

Разна истраживања и студије који су презентовани годинама уназад нису показали ништа позитивнију слику. На зачељу табеле били смо и када је под лупом истраживача био квалитет путева у Европи, а ниско смо и на љествици Свјетске банке која рангира лакоћу пословања у 189 држава. При самом дну смо и када је у питању конкурентност у области инфорационо-комуникационих технологија, а ништа боља ситуација није ни када су у питању улагања у развојна истраживања и науку. Област здравства и образовања не треба ни помињати, јер су разне студије показале да систем образовања у БиХ искаче из свјетских и европских токова. Видљивост наших најпрестижнијих универзитета занемарљива је у односу на свјетске високошколске установе.

Да ли су се то међународни свјетски стручњаци који уз помоћ разних инструмената врше истраживање и анализе уротили против БиХ или нас домаћи политичари неодговорним понашањем упорно гурају на дно.

Биће ипак да је ово друго. Испуњена обећања политичара на нивоу су статистичке грешке па самим тим каска и напредак. Како и да га буде кад програм дјеловања политичких странака не постоји, а и кад га има, огледа се у национализму, никако економском развоју, слободама, демократији.

За овакву ситуацију помало смо одговорни сви као друштво, јер већ 30 година бирамо исте, мада није ни да је и понуда бог зна каква.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана