Увијек иста прича

Милијана Латиновић

Једно од најважнијих јавних предузећа у Републици Српској, “Шуме Српске”, прошлу годину завршило је са свега 45.000 марака добити, а таквом резултату кумовало је то што је чак девет организационих јединица пословало са губитком.

 

Проблеми у овом јавном предузећу нису од јуче и сигурно да се не могу преко ноћи ни ријешити. Губиташа је у “Шумама” било и раније, међутим, занимљиво је да се поједине организационе јединице појављују стално на списку оних који су у минусу.

Вођени оном народном да риба смрди од главе, због минуса на крају 2020. године, челници “Шума” у априлу прошле године смијенили су руководиоце десет организационих дијелова и на та мјеста именовали нове људе, све ради изласка из дубиозе и поправљања резултата.

Неки од тадашњих губиташа захваљујући домаћинском пословању новог руководства изашли су из проблема и направили добре резултате.

Међутим, судећи према најновијој листи оних чији је завршни рачун негативан, у појединим организационим дијеловима ни смјене руководства ништа ново нису донијеле.

Као и годину раније, у минусу су поново Центар за сјеменско-расадничку производњу из Добоја, те шумска газдинства “Добој”, “Зеленгора” и “Дрина”. Нажалост, исти филм гледамо из године у годину.

Јавно предузеће које има све предуслове да буде на самом врху листе најуспјешнијих и примјер осталима никако да се ријеши репова и проблема који га вуку доље.

Очигледно у дијеловима предузећа који се стално појављују на списку губиташа проблем није само “глава”, проблема је много више.

Очигледно је да у тим дијеловима треба загребати много дубље како би се дошло до правих разлога који наведене организационе јединице, а тиме и ово јавно предузеће гурају у дубиозу.

Јавна је тајна да се у овом јавном предузећу запошљавало мимо сваке мјере, а шушкало се и о криминалним радњама у појединим газдинствима.

Све то и све претходне смјене руководилаца очигледно нису значили ништа овима који су дошли на њихова мјеста. Они су наставили да послују по старом рецепту, резултат поново не ваља и ту се ништа више не може учинити.

Вријеме за поправни је исцурило и све је извјесније да ће поједини руководиоци ускоро добити захвалницу, али ону за нерад.

Питање је само да ли је то довољно јер се очигледно у појединим газдинствима само смјењују они који сједају у фотељу без конкретних резултата. Можда и није само до њих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана