Увијек иста прича

Данијела Бајић

Цијене нафте на свјетском тржишту у паду су већ седмицама. Тај тренд почеле су да прате и бензинске пумпе код нас, па је у посљедњих мјесец на бензинским пумпама у Прњавору гориво појефтинило неколико пута.

 

Овај тренд би, ако је вјеровати најавама осталих нафташа,  наредних дана требало да завлада и на осталим пумпама у Српској, јер очигледно има простора за то.

Тако се, на велику радост Прњаворчана, али и свих осталих из околних мјеста који су ових дана одлазили у ову општину како би натанкали резервоар, дизел јуче могао сипати за 1,69 КМ по литру. 

Међутим, иако би тај пад цијена горива требало да, као и претходних година када су падале цијене на бензинским пумпама, повуче талас појефтињења робе и услуга, то се вјероватно неће десити, па ће ова вијест једино обрадовати возаче.

О корекцији својих цијена први би требало да размисле превозници, који ће највише трљати руке, јер ће увећавати свој буџет превозећи путнике по истој цијени карте знатно јефтинијим горивом.

Сигурно ће профитирати и произвођачи, дистрибутери, те многи други, који су већ сачинили листу образложења зашто сада неће доћи до појефтињења њихових производа и услуга.

Претпостављамо да ће иста слика бити и у продавницама, јер цијена горива, углавном као што је то и раније бивало, одједном постаје небитна, будући да све друго више утиче на њихове цијене него овај нафтни дериват.

Посљедње овакво снижење забиљежено је почетком 2016. године када је цијена горива на бензинским пумпама у Српској достизала вишегодишњи минимум од 1,37 марака.

Тадашњи став превозника је био да ће до појефтињења њихових услуга доћи само кад цијена горива буде 1,20 КМ по литру, док цијене тада нису мијењали ни пекари, трговци и млинари, јер ни тада није било простора за то.

Ако привредници те године нису видјели простор за корекцију својих цијена, онда се то 99,99 одсто неће десити ни овај пут.

На крају, поставља се питање може ли се на неки начин уредити тржиште Српске. Сигурно је да може, само је питање да ли ће жељети, јер изговора ће увијек бити. Увијек ће се наћи неки разлог зашто нешто не урадити, зашто не заштитити потрошаче, који су доведени на ивицу провалије.

Крајње је вријеме да се престане са изговорима, дугим образложењима и да се уради нешто да би били заштићени сви они који трпе док други профитирају. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана