Уточиште за нерад

Свјетлана Шурлан

На нивоу БиХ постоји чак 75 различитих институција, односно министарстава, агенција, дирекција, фондова, управа, канцеларија, служби…

Толики број институција можда не би био проблем да раде у интересу грађана, да не троше узалудно милионе марака сваке године, те да њихови руководиоци бар буду кажњени на одређен начин када не испуне план рада. Међутим, ситуација је сасвим обрнута, велики дио институција не ради свој посао или ради тек толико да им извјештај о раду буде формално попуњен.

Буџет се арчи на плате, накнаде, путовања и многобројне привилегије за које порески обвезници који га пуне никада и не сазнају да постоје. Одговорних у институцијама нема у правом смислу ријечи, кажњавање у виду смјене или бар умањења плате због нерада давно је заборављена могућност. Напротив.

Иако нико не спори да је у институцијама БиХ вишак радника, да је администрација која је премашила 22.000 службеника превише и за пуно веће и развијеније земље од БиХ, гомилање радника се наставља.

Према посљедњим потврђеним подацима, на половини прошле године у институцијама БиХ је "радило" 22.050 особа, а према плану на крају године требало је да их буде 22.783. Ту није крај, јер је планом за ову годину предвиђено да на њеном крају у институцијама БиХ буду 23.174 чиновника.

Прије годину објављен је извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о планирању буџетских расхода у институцијама БиХ. У њему пише да јавна управа у БиХ има најмању способност у Европи да одговори на потребе и захтјеве својих грађана. Нема назнака да је то промијењено. Само потврда да је више оних који не раде у интересу грађана.

Одговор надлежних на свако питање о потреби новог гомилања службеника је да буџетски оквир у посљедњих неколико година није повећаван. Не дај боже да некоме падне на памет да треба да се смањи, а новац буде усмјерен тамо гдје ће нечији рад бити од користи.

Овако је БиХ с (не)радницима у њеним институцијама загарантовано посљедње мјесто на љествици ефикасности јавне управе. Ономад је и Свјетска банка утврдила да је индекс ефикасности јавне управе у БиХ најмањи у Европи. И Молдавија је ефикаснија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана