Утаја пореза

Анита Јанковић-Речевић

Плаћање пореза обавеза је готово свих грађана и то по разним основама. Једни су дужни да порез плаћају за посједовање некретнине, други на земљу, трећи на аутомобил, четврти на фирму и тако у недоглед.

Међутим, колико год то била неизбјежна обавеза и колико год да су казне за њено неизвршење високе, људи широм свијета на све могуће начине покушавају избјећи плаћање пореза. Сналажљивији траже рупе у законским прописима, а они други свјесно избјегавају да плате порез уздајући се у срећу да неће бити откривени. И многима заиста пође за руком да остану неопажени у кршењу закона иако то иде на штету цијелог друштва јер сваки пут кад неко не плати порез, мање је новца за здравство, школство, инфраструктуру. Неплаћање пореза доприноси и високим пореским стопама које оптерећују оне који плаћају порез, што никако није поштено.

Упркос томе што неплаћање пореза иде на штету цијелом друштву, неизвршење те обавезе могло би се опростити пензионеру који новца нема ни за лијекове, вишечланој породици која једва спаја крај с крајем или самохраној мајци која не може нахранити гладна уста дјеце. Али баш такви су обично најредовније платише јер због свјесности о својим обавезама радије се одричу личних потреба него да остану дужни држави.  

Оне друге, који и не знају колико су им тешки банковни рачуни, такви морални проблеми не муче. Штавише, на све могуће начине покушавају утајити порез.

Најсвјежији примјер су бизнисмени из БиХ који су луксузне аутомобиле за личне потребе куповали на фирму, фиктивно их претварајући у теретњаке како би избјегли плаћање ПДВ-а. Према резултатима акције коју је Управа за индиректно опорезивање БиХ спроводила претходна четири мјесеца, откривено је 207 аутомобила који су набављени на такав начин, а износ утајеног пореза достигао је три милиона КМ. У имовинским картонима домаћих фирми као “теретна” возила појавили су се безобразно скупи џипови марке “мерцедес”, “ауди”, BMW, “порше” и “ренџ ровер” чија је вриједност неријетко прелазила 200.000 КМ. Акција је показала да сва та возила нису коришћена за потребе предузећа на чија имена су купљена, већ искључиво у приватне сврхе власника фирми, што је озбиљно кршење закона.

Поразно је што су таквим потезима прибјегли управо послодавци који од државе константно траже увођење пореских олакшица, који се жале на раст најниже плате, који избјегавају плаћање регреса, топлог оброка, накнада трошкова за долазак на посао и слично. Чак и у овом случају када су им законодавци изашли у сусрет и дали пореске олакшице, као што је одбитак улазног ПДВ-а при куповини возила за пословне сврхе, нађу се појединци који мисле да су изнад слова закона. Надам се да ће надлежни и те како по џепу ударити бизнисмене који су се одлучили на овај корак како другима не би пало на памет да ураде исто, али и да ће сузити могућности за хватање кривина, којима су домаћи привредници, по свему судећи, и те како склони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана