Уштеде

Ведрана Кулага Симић

Десетине милиона марака годишње се на нивоу БиХ бацају на разна путовања, телефоне, разна ића и пића, а аутомобиле је могао да користи ко год је хтио и како год је хтио. Чак и када је то било за брзински скок до мора или посјету породици.

Правила понашања и финансијска дисциплина у институцијама на нивоу БиХ годинама су била само мртва слова на папиру, а сваки покушај да се нешто уради када је ријеч о том питању завршавао је на чекању код виших инстанци, док се не усагласе, а тај процес, по правилу, траје данима, седмицама, па и мјесецима.

Таква судбина је задесила и правилнике о набавци и коришћењу службених возила, коришћењу службених телефона и новца из буџета који је намијењен за репрезентацију. Све до јуче.

Савјет министара усвојио је сет правилника којима се регулише право на употребу возила, телефона и репрезентације, на основу којих се очекује уштеда од око 2,7 милиона марака годишње.

Институције на нивоу БиХ одавно су познате по растрошности, а јавна је тајна да важе као рупе без дна.

Зато би сет правилника, које је јуче усвојио Савјет министара, требало да буде само прва степеница ка коначном увођењу финансијске дисциплине у институцијама на нивоу БиХ. Планирана уштеда је похвална, али институције могу и морају много више од тога. Сигурно.

Једном за сва времена се мора урадити темељна анализа стања и потребе постојања бројних агенција, дирекција, канцеларија, као и осталих институција на нивоу БиХ. Мора се видјети ко нам је потребан и у којем обиму, а ко треба да се брише са платног списка буџета БиХ.

Било како било, институције су добиле правила која треба да поштују, а надлежни треба, за промјену, да прате и како се она спроводе. Не смију се понављати грешке из прошлости, јер се много пута показало, и још се показује, да су многе инструкције за уштеде често само попуњавале ладице и скупљале прашину.

Не смије се заборавити ни одговорност, односно санкције за оне који прекрше утврђена правила понашања. Ако оне изостану, не требају нам ни та правила, јер се неће схватати озбиљно.

Сет правила је усвојен, надлежни су изнијели своја очекивања, а на осталима је да учине све што је у њиховој моћи да правила "заживе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана