Уштеде у здравству

Драгана Орловић

На сам помен тезе да је неопходно стезање каиша и у здравству, многи остају нијеми и у страху, јер сматрају да цијелог живота издвајају новац за здравствено осигурање, а да се веома лако може десити да им буду недоступни одређени прегледи баш када им хитно затребају.

Ако је вјеровати руководиоцима здравствених установа широм Српске нема разлога за бригу, јер ће се, како кажу штедјети, али не на уштрб квалитета здравствене заштите. Нови планови за нове уштеде у здравству већ се кују и то посебно сада, како је Нова година на прагу, а свођење трошкова за симпозијуме, службена путовања, дневнице и репрезентације на минимум, као и набавка јефтинијих енергената и мањи број радника само су неки од њих.

Резови су неопходни, али поставља се питање гдје је те резове у нашем здравству могуће направити и какав ће ефекат они донијети.

Издвајања за здравствену заштиту у РС износе тек 200 евра по глави становника и најмања су у региону. Неке земље попут Словеније издвајају чак и девет пута више у односу на РС, па зато и не треба да се чудимо када су код њих болнице веома добро уређене, док код нас пацијенти неријетко леже у ходницима, чекајући на кревет у болничкој соби.

Осим тога, Фонд здравственог осигурања РС суочава се и са неповољном структуром осигураника.

Запослени који највише издвајају за здравствену заштиту у укупном броју осигураника учествују са само 39 одсто. Логично, пензионера и незапослених је највише.

Ту су наравно и милионска дуговања за неуплаћене доприносе, са којима здравствене установе кубуре већ годинама.

Највеће дугове имају логично највеће здравствене установе, које свакодневно имају и највећи број пацијената.

И када се сви ти проблеми у здравству саберу и одузму, онда је логично да нам недостаје новца и да су уштеде неопходне. Задатак неће бити лак и као по обичају, остаје да се види.

Дијагноза је ионако већ давно постављена - здравству Српске потребна је терапија у виду смањења дугова и боље уплате доприноса. Додатна ињекција су уштеде, али само под условом да нису штетне за пацијенте.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана