Уштеде и ММФ

Жељка Башић
Уштеде и ММФ

Да су власти Републике Српске озбиљно схватиле задатак и преузеле на себе обавезу уштеде коју је пред БиХ поставио ММФ за добијање високог кредитног аранжмана, показала је Влада РС ребалансом буџета, у којем је већ уштедјела и више него што је била обавезна.

Тако је ребалансом уштеђено 70 милиона марака, а у буџету је према обавезама требало да буде уштеђено 66 милиона марака.

Ванбуџетски фондови уштедјеће 55 милиона, а општине 25 милиона марака, тако да ће до краја године Српска реализовати у потпуности услов из овог аранжмана и остварити уштеду од 146 милиона марака. Четири општине из РС већ су оствариле уштеде од 38 милиона марака.

Од укупног колача намијењеног БиХ од 1,2 милијарди евра и "парчета" који се односи на Српску "тешког" 400 милиона евра, прва транша могла би да буде уплаћена у наредном мјесецу.

За сваку похвалу је и то што је Влада РС испунила задатак који јој је поставио ММФ, а да при том нису услиједили откази радницима, смањење плата буџетским корисницима, борачких накнада, пензија и инвалиднина.

То иде у прилог чињеници да су мјере Владе за ублажавање свјетске економске кризе биле оправдане и усмјерене на праве адресе и да је економско-социјална политика на здравим ногама.

Реформа социјалне политике и управљања јавним финансијама испунила је очекивања власти РС и створила реалну подлогу за аранжман.

Пред Федерацијом БиХ је већи изазов, јер треба да уштеди 440 милиона марака, што неће бити нимало једноставно, с обзиром на то да је запала у финансијски ћорсокак, из којег очекује да је избави свјежа гарнитура власти.

За ове, и многе друге кредитне погодности, које је најавила Свјетска банка, БиХ је испунила и услов усвајања Закона о акцизама на државном нивоу.

Иако није прецизирано у шта ће се кредит потрошити, несумњиво је и неоспорено да ће Српска брзо осјетити повољности и корист од инвестиција које ће њиме бити подржане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана