Уставни суд БиХ

Горан Маунага

Уставни суд БиХ по ко зна који пут својим пресудама, одлукама, прихватањима апелација и одбацивањем захтјева у "предмету Крајина Борац" упорно покушава да у БиХ уведе праксу рушења извршене приватизације.

То, једноставно, значи и рушење, поништавање, потпуно занемаривање постојања ентитета. Судије Уставног суда у покушају доласка до тог неразумног циља крше чак и Одлуку високог представника у БиХ из 2000. године. Том одлуком забрањено је да ентитети располажу имовином у државном власништву и да било ко из једног ентитета приватизује предузећа која се налазе у другом ентитету.

У случају "Крајина Борца" из Бањалуке управо то се дешава годинама. "Борац Травник" из Травника незаконито је по РС продавао имовину која припада Српској и "Крајина Борцу".

Све судске пресуде послије тог донесене су у корист "Крајина Борца", само је Уставни суд својим чудним и необјашњивим аршинима у тим предметима правио, и прави, велику збрку.

Није чудо да за такве незаконите одлуке гласају углавном судије странци и Бошњаци, као ни то да је у свим предметима "Крајина Борца" СДА-ов судија Сеада Палаврић гласала искључиво за те апсурдне одлуке које, осим што су неуставне, наносе директну штету Републици Српској.

Али није ли у свему необично и то што је супруга једног од судија Уставног суда бранилац, заступник "Борац Травника" у тим процесима, нема ли ту сукоба интереса?

То што у образложењу пресуде регистрар суда покушава да ту одлуку оправда тврдњом да се овај предмет пословног простора у Новом Граду од других разликује по томе што је на њему било укњижено власништво на "Борац Травник", за разлику од осталих, једноставно није тачно.

Јер како су се сви они којима је "Борац Травник" продавао некретнине уопште укњижили као власници ако прије тога као власник није био укњижен тај "Борац Травник"?

Таквих је много, али све пресуде ипак гласе у корист "Крајина Борца". Дакле, како ће судије Уставног суда објаснити то што "Борац Травник" нема право располагања, власништва, продаје пословних простора у Козарској Дубици, Бијељини, Теслићу, Шамцу, Прњавору, Модричи, Требињу, само има над тим простором у Новом Граду?

Нека само не кажу да није ријеч о истим предметима, али и нека ме разувјере да се иза ове најновије одлуке не крије лоша намјера, нечији лични интерес и, могуће, припрема терена за доношење исте одлуке у корист бањалучке фирме "Малбашић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана