Уставни суд БиХ

Жељка Добрић
Уставни суд БиХ

Одавно је познато да је правосуђе на нивоу БиХ катастрофално, али када је недавно Уставни суд БиХ почео да новинарима пријети затворским казнама, пређене су све границе и то је, благо речено, скандалозно.

Уставни суд БиХ, који треба да тумачи Устав, а никако да суди или пресуђује, изашао је из својих надлежности када је запријетио новинару новчаном или затворском казном због преношења информација и изјава које су изговорили његови саговорници.

Да и не говоримо о непознавању права и закона који кажу да новинар не може да иде у затвор због онога што је написао, а експерти у Уставном суду БиХ тврде да може да одлежи и до три године.

Они су коментарисали одлуку овог суда у случају предузећа "Крајина Борац" из Бање Луке којом је Уставни суд БиХ прекршио два закона и одлуку високог представника у БиХ.

Суд није био обавезан да образлаже своју одлуку у конкретном предмету, али никако није смио ни да пријети санкцијама.

Још занимљивије је то да се у овом суду нису одлучили на деманти или било какву другу реакцију, већ за директну пријетњу новинару.

То само доказује да је ова институција дубоко огрезла у политику, да је на заиста ниском професионалном нивоу када јој је до тога да се на "каубојски" начин обрачунава са медијима.

Ком то судији може да се жали појединац или институција када му неправду учини највиша правосудна институција као што је Уставни суд БиХ?

Једино, у Босни и Херцеговини, изгледа, одлуке суда ни по коју цијену не смију да се коментаришу јер је то притисак на суд, а судови свакако могу да се обрачунавају са новинарима и медијским кућама који раде свој посао.

Најгоре од свега је то што судови на нивоу БиХ, својим иступима и бесмисленим пресудама, најчешће потврде све тврдње о политизацији, непрофесионалности, пристрасности, али проблем је што у БиХ нема независних посматрача да на то укажу и затраже санкције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана