Устав или Резолуција

Мирослав Филиповић
Устав или Резолуција

По начину извјештавања сарајевских медија о усвојеној Резолуцији о БиХ у Парламенту Савјета Европе видљива је неуморна воља бошњачке политичке елите за радикалним прекрајањем уставног уређења земље, негирањем Дејтона и развлашћењем Републике Српске.

Чим се у Стразбуру, Бриселу или Вашингтону појави било какав документ о БиХ, бошњачка максималистичка политика у томе одмах види шансу за експресно остваривање свог централистичког циља у чијој сржи је жеља за бошњачком предоминацијом и дрским ниподаштавањем осјећања и става становника Српске.

И ова резолуција обрадовала је Сарајево и охрабрила њихову себичну вољу која хоће да буде неприкосновени господар ове земље у којој живе још два конститутивна народа, јер је у њој, према већ устаљеној пракси, једнострано и потпуно субјективно критикована Српска за застој у спровођењу реформи, подривање институција БиХ, оспоравање одлука и ауторитета врховног владара земље - високог представника.

Одредбе те резолуције у којима се тражи ревизија ентитетског гласања, "питања виталног националног интереса", нова међународна дебата о суштинским питањима у БиХ и изражава забринутост због бриге власти Српске за очување дејтонског уређења земље, само су разбуктале нерационалну сарајевску политику.

Све би то, у овој изборној години, могло додатно да дестабилизује политичку ситуацију у земљи, јер ће бошњачки политичари сасвим сигурно наставити да - на крилима оваквих резолуција, којих је и у прошлости било безброј, а које нису донијеле ништа доброг земљи, већ су само заоштравале политичку реторику - руше Дејтон, институције Српске и вољу њених грађана.

A доброг рјешења, прихватљивог за све народе у земљи сигурно неће бити све док суштинска питање БиХ буду рјешавали разно - разни европски и амерички експерти, блиски овим или оним лобистичким круговима.

Јер, све док се владавина права и демократизација институција буду јачали извана, некаквим резолуцијама насталим на основама произвољног тумачења прилика у БиХ, а не примјеном највишег правног акта земље, таквог рјешења неће и не може бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана