Успјешни миротворци

Данијела Бајић
Успјешни миротворци

Чак и без дјечјих укрштања малих прстију и рецитовања познатих стихова “Мир, мир, мир, нико није крив...” републичка агенција задужена као главни миротворац на релацији радник - послодавац чини се ради добар посао.

Бар када је у питању савјетодавни дио и смиривање тензија како сукоб, мањег или већег интензитета, не би завршио на судском одлучивању. Да се повуче ручна најчешће траже послодавци, јер су пред Агенцијом за мирно рјешавање спорова обично они ти који су стављени на стуб срама и оптужени за којекаква кршења радничких права.

Каква год да су она су на индивидуалном нивоу очигледно важна, бар ако је судити по броју приговора који годишње стигну миротворцима. Из угла аналитике 387 захтјева није мало и показује да су се радници окуражили и да се не боје одмазде пословне заједнице, већ су спремни да иду до краја и траже сваку зарађену марку.

На тапету су неисплаћене плате и откази као најекстремнији примјери, док се нешто блаже варијанте односе на свађе због тражења права по уговору о раду, трошковима превоза, јубиларних накнада или штета за неискоришћене годишње одморе.

И док синдикалне вође подстичу раднике на додатну храброст, уз податак да је инспекција у чак 40 одсто контрола утврдила да газде махом крше радничка права и да то углавном пролази у стилу “пуј пике не важи”, агенцији пишу и прваци из пословне заједнице.

Од њих не траже да исправе криве Дрине, већ да покушају да стопирају процес и преко миритеља колико-толико удобровоље раднике. Због тога крилатица “ко ради тај и гријеши” првог послодавца Српске на неки начин представља руку помирења за све бивше и будуће спорове уз неизговорену жељу да их се што мање нађе пред судовима.

У супротном, неминовни су већи трошкови, а то је послодавцима најмање потребно, нарочито ове године кад инфлација изједа сваку пору друштва, не штедећи чак и оне који су на друштвеној љествици постављени више у односу на остале.

Наравоученије каже да би и једнима и другима циљ био гашење агенције и осуда цјелокупне јавности за њихов (евентуални) нерад.

Пошто за такве оптужбе нема ама баш никаквог основа, јер се миротворцима свако мало сервирају нови случајеви, долазимо до чињенице да је агенција на стабилним ногама и да је проблем индивидуалне природе. Како је кренуло неће бити искоријењен, бар не у скорије вријеме, све док има непоштених послодаваца и правдољубивих радника, а ни једних ни других не мањка, чак напротив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана