Усклађивање плата

Маријана Миљић Бјеловук

Влада РС планира да одмах послије празника крене са усклађивањем плата у Српској.

Први на мети биће јавни сектор, јер очигледно је да постоје велике разлике и да људи који су на истим позицијама и са истом стручном спремом добијају различиту плату. Вријеме је да се таквој пракси стане украј, јер је несхватљиво да за обављање истог посла једни буду награђени већом платом, а да други добијају тању коверту.

Сигурно је да има оних који су заслужили сваку зарађену марку, али и "јавна је тајна" да има и оних који сједе у тим истим фотељама, зарађују и више него добро, а не раде ништа.

Оваква пракса, односно неуједначене плате довеле су и до тога да су поједини дијелови јавног сектора постали међусобна конкуренција због преузимања кадрова.

Управо због овакве политике плата, сви желе да се запосле у Влади РС, гдје су плате веће у односу на исте послове који се обављају у јавним предузећима, фондовима или другим институцијама.

Одмах послије овог усклађивања плата, надлежни би требало да засучу рукаве и да крену и са усклађивањем примања плата запослених у јавном и приватном сектору, јер и сами признају да постоји велики раскорак у примањима у привреди и јавном сектору.

Несхватљиво је, тако, на примјер, да правник у приватном сектору зарађује колико секретарица у некој јавној установи, а оваквих случајева у Српској данас је на сваком кораку.

Никако није у реду ни то да правник за исти посао добија двоструко, троструко више, односно мање, у зависности од тога у којем сектору је запослен.

Оваква пракса доводи и до тога да јавни сектор представља конкуренцију привреди.

Крајње је вријеме да се оваквој пракси стане украј и да нова година започне са реформама и промјенама које воде на боље, које ће допринијети томе да радници подједнако буду плаћени за исти посао.

Све се може и сигурно постоје модели да се плате ускладе, како унутар јавног сектора, тако и примања између јавног и приватног сектора.

На надлежнима је да одлуче хоће ли. А, сигурно је да треба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана