Уроше доста!

Горан Маунага
Уроше доста!

Посланик СНСД-а из Добоја у Народној скупштини РС Урош Гостић већ годинама стоји иза свега што се збива у предузећу "Жељезнице Републике Српске". Владар јавним предузећем из сјене, без икакве и кривичне и моралне одговорности.

Најновији Гостићев гаф је онај око именовања четири извршна директора у ЖРС. Наиме, преко својих људи у Надзорном одбору ЖРС спријечио је НО да спроведе одлуку Владе РС која је 13. јула затражила да разријеше дужности извршне директоре предузећа због опструкција у систематизацији радних мјеста и рационализацији производње.

Гостићеви људи у НО нису прихватили приједлоге кадровских рјешења генералног директора ЖРС Драгана Савановића, већ су за извршне директоре предлагали Гостићеве играче. Савановић на то није пристао, па се због добојског кнеза из сјене ситуација у јавном предузећу још једном закомпликовала.

Гостића су још 2007. године Синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности и Самостални синдикат машиновођа оптужили да стоји иза покушаја сјече кадрова у ЖРС. Навели су да је тада покушао да злоупотребом Општинског одбора СНСД-а издејствује оставке директора. Јавно су указали да Гостић из сјене, влада јавним предузећем.

Независни одборник Војо Јовановић тада је тврдио да га је из СНСД-а искључио управо Гостић јер се супротставио незаконитој експлоатацији шљунка, те да је Гостић човјек у кога чланство СНСД нема повјерења и који злоупотребљава чланску карту странке.

Данас се види колико је тада Јовановић био у праву кад је тврдио да је крајњи Гостићев циљ довођење на функције бивших кадрова СДС-а и ПДП-а који кроз формално чланство у СНСД-у покушавају да остваре личне интересе.

У Добоју годинама упозоравају на то да Гостић увијек стоји иза именовања директора, запошљавања и смјена у ЖРС. У том граду знају и да тај добојски моћник, кад год се појави проблем, са својим земљаком из СДС-а Обреном Петровићем договори распоред кадрова у ЖРС.

Они који су у добојском СДС-овом осињем гнијезду први послије рата формирали ОО СНСД-а присјећају се да су Гостићу, кад је дошао, постали важнији дојучерашњи кадрови СДС-а него изворно чланство.

Сад је очигледно да су у праву и кад тврде да је "Гостић први широм отворио врата на која су у добојски СНСД ушли Обренови криминалци".

Они најупућенији у дешавања у Добоју тврде да су Обрен Петровић и дружина на власти у тој општини остали захваљујући Гостићевој подршци. Истичу да уз Гостићеву помоћ, и уз договорену његову провизију, од институција власти РС имају и сагласност на кредитна задужења општине.

Урош Гостић, попут отуђеног центра моћи, влада из сјене свиме што се дешавало и што се дешава у ЖРС. И Обрен наравно. Локални кнезови, дијеле кнежевине, а губи РС и њена јавна предузећа. Па да си из ока испао, доста је бре Уроше! Није ти тата тестаментом оставио породично благо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана