Уредник Елдар

Перица Пећанац
Уредник Елдар

Драги читаоци "Гласа Српске", у овом броју можете да прочитате интервју са високим представником Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, који сте требали да прочитате – јуче!

Разлог томе је сурова чињеница да је портпарол Канцеларије специјалног представника Европске уније у БиХ (EUSR) Елдар Субашић заиграо улогу уредника "Гласа Српске" и одлучио да се интервју објави данас.

Као објашњење за одлагање објављивања интервјуа Субашић је навео да службени преводиоци у EUSR-у "не могу да преведу одговоре Ештонове до касно у ноћ", и поред чињенице да су одговори из Брисела стигли на његову интернет адресу прекјуче још око 15 часова, како су и обећали из Брисела. Не знамо ни зашто је Елдар преводио интервју, када "Глас Српске" плаћа стално запосленог преводиоца за енглески језик, који је до сада квалитетно и без замјерке превео десетине интервјуа...

Aли, све је постало јасно када је самопроглашени уредник Субашић рекао случајно да интервју са Ештоновом треба да "изађе у сриједу, када ће у још неким новинама такође бити објављен интервју са високим представником ЕУ за спољну политику"?!

Aли, ни овдје није крај смијурији.

Уредник Елдар је одмах контактирао Иулију Костеи, асистента у канцеларији за односе са јавношћу Ештонове, да се изјада "како редакција 'Гласа Српске' врши притисак на њега да се интервју пошаље и објави исти дан". Срамотно и јадно. Још срамотнији је одговор Брисела: "Ми смо свој посао завршили и послали интервју, а то су ваши унутрашњи проблеми у које нећемо да се мијешамо." Непрофесионално и неочекивано од озбиљне канцеларије, јер Елдар није "наш унутрашњи проблем", него је чиновник ЕУ. 

Ова прича још једном је потврдила давно познату чињеницу како ради сарајевски политички и медијски лоби запослен у представништвима и канцеларијама међународне заједнице у БиХ. Кога фаворизује и зашто и због чега упућени, чак и странци, кажу да је Бијели двор на Маријиндвору одавно као експозитура Странке за БиХ.

Ово није први пут за прљаве игре према српским медијима или медијима у РС. Познато је како су чиновници OHR-а у првом Инцковом извјештају УН навели да су новинари "Гласа Српске" напустили Удружење БХ новинара, што је опасно и штетно јер је то "сецесионизам". Нема везе што то није било тачно и што ниједан новинар, изузев главног уредника, никада није био члан тог удружења.

Није важно што то није никакав "сецесионизам" јер у РС годинама постоје два удружења – Удружење новинара РС и Удружење младих новинара, а нису "сецесионисти".

И овога пута чиновнички лоби одиграо је за сарајевски медијски круг, сви знамо који. Зато знамо и које новине су се чекале и зашто интервју Кетрин Ештон није могао да изађе јуче. Као што знамо да га никада не бисмо ни добили да смо ишли преко Канцеларије ЕУ у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана