Урбанистички завод

Маријана Миљић Бјеловук

Нови урбанистички завод никако да стане на ноге!

Скандалима и међусобним оптужбама придружило се и негативно пословање забиљежено на крају прошле године.

Таман када смо помислили да је Завод добио све што му је потребно за успјешан рад, ова јавна установа која је и те како потребна Републици Српској и за чију куповину је крајем 2011. године Влада РС издвојила 4,2 милиона КМ, прошлу годину завршила је са губитком од 144.000 марака.

Ко је кривац за лоше резултате? Ко је одговоран за само један склопљен посао у току године? Због чега плате касне радницима већ два мјесеца?

Све су то питања на која нема одговора.

Јасно је само да је у ову установу уложена значајна сума новца да би се "подигла из пепела", али црни низ никако да се прекине.

Осим минуса у који је ова установа "упала" већ на самом старту, ни међуљудски односи у Заводу очигледно нису на завидном нивоу. Најбољи доказ за то је недавни сукоб између радника и тадашњег в. д. директора Завода Споменке Војновић-Ковачевић. Међусобне оптужбе и препуцавања између радника и руководства добиће, све су прилике, и судски епилог.

Јасно је да су за лоше пословање и вођење неке јавне установе најодговорнији људи који је воде. На основу тога се и стиче утисак да бившем руководству циљ није био склапање послова и биљежење добрих резултата, већ изгледа само фотеља јавне установе и примање плате за свој (не)рад.

Међутим, чињеница је и да је радницима Завода тешко бити послодавац, јер сваком нађу замјерке.

Потез Владе РС да смијени бивше руководство и постави ново свакако ће спријечити сукобе али и даљу дубиозу и пропадање. Међутим, сви који брину о овој установи морају да буду свјесни да честе промјене руководства такође нигдје не воде. Брод који мало-мало остаје без капетана, има велике шансе да потоне.

Ново руководство Завода које је поставила Влада РС има тежак задатак пред собом, јер мора да оправда повјерење надлежних али и да покуша да смањи губитак који је претходно управа направила.

Ново руководство ЈУ Нови урбанистички завод РС има одријешене руке да ову установу избави из проблема, те да коначно почне да склапа послове, а томе ће морати допринијети и радници који надамо се овај пут неће отежавати вођење и управљање Заводом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана