Урбанистичка туга

Драгана Келеч
Урбанистичка туга

Радници Урбанистичког завода РС доведени су скоро на руб егзистенције. Посљедњу плату примили су за новембар, а у тешкој материјалној ситуацији је већина.

Ипак, кажу да би наставили да раде и даље, када би имао ко да их саслуша, јер су на овом радном мјесту оставили добар дио свог живота. Траже само да им се испуне основна људска права и да добију оно што су зарадили. Њихова жеља није била штрајк, већ рад, на који су навикли дуги низ година.

Aли, очигледно да власника и појединце на челу Урбанистичког завода РС не интересују њихови проблеми и муке, јер за њих су плате радника "сића" коју потроше за један дан.

Да се некада у овој институцији добро радило, тврде и сами радници, који никада нису вјеровали да ће доћи у овакву ситуацију и да ће свој статус и своја права морати да остварују једино генералним штрајком.

A да је стање у Урбанистичком заводу РС и више него катастрофално, поред неисплаћених плата, показују и многобројни откази. Тако да ако неко не помогне да се ријеше сви ови проблеми, ова установа нема перспективу, једногласно тврде огорчени радници.

Да ли ће се ствари ријешити унутар Завода, у којем су, јасно је свима, неки погрешни људи на правом мјесту манипулисали радницима, остаје да се види.

Упркос свему, они ће остати при својим захтјевима, јер су дуго времена трпјели и мирно радили. Изнијели су јасно своје захтјеве, који су и више него аргументовани и не траже ништа више од онога што заслужују.

A да би они остварили своја права, прво морају да се дају одговори на неколико питања: Ко им већ пет мјесеци није дао ниједну плату? Ко није уплаћивао доприносе? Због кога је фирма доведена на руб опстанка? Ко продаје имовину предузећа? Зашто је тако? Хоће ли тај одговорни (или више њих) да буде кажњен због тога?

Па нису радници учествовали, ни потписивали штетне уговоре по фирму. Такође, радници нису одлучивали о томе за кога ће се радити бесплатни послови у милионским износима, на штету овог завода. Јер, јавна је тајна да су сви претходни директори од 2003. године постављани од стране већинског власника Јована Видовића, који су испуњавали све његове налоге и захтјеве, и који ни у ком случају нису рађени за добробит предузећа ни радника, већ искључиво за њега лично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана