Управа у ћорсокаку

Ведрана Кулага Симић

У БиХ су у протеклим годинама стигле милијарде марака за ове или оне реформе, а мало која је својим епилогом, ако га и има, оправдала домаћи и страни новац који је издвојен за те намјере. Јавна управа, односно стање у тој области је најбољи доказ за то.

Реформа јавне управе је све ближе томе да постаје бајка која ће се препричавати с кољена на кољено јер су све прилике да се ни за још доста, доста година нећемо помјерити са дна на којем смо сада када је та, изузетно важна област у питању.

Посљедња потврда томе да су надлежни у овој земљи поново пали на тесту реформи у јавној управи стигла је директно из Европске комисије. Њихова оцјена је више него јасна, а то је да ни лани није забиљежен напредак. Исто или слично је било и ранијих година, а хиљаде и милиони су стизали као и увијек до тада. 

Несређено стање у јавној управи је доста ризично јер за собом повлачи бројне друге проблеме, а грађани можда и највише трпе због неуређеног система. То је видљиво готово свуда. Администрација је мало када на услузи грађанима, а они који су изнад "обичних службеника" недостатке и траљав систем генерално правдају "мјерама које се још спроводе и које ће на крају показати изузетне резултате".

Те спасоносне "мјере" ова земља чека дуже од деценије, тих "изузетних" резултата нема ни у најави, а једино што нам иде од руке је запошљавање, махом страначких кадрова у јавном сектору.

Да су реформе пратиле темпо запошљавања, дефинитивно бисмо били примјер из уџбеника како једна мала земља на Балкану брине о угледу, поштовању прописа, својим грађанима као и привредницима. Мада, и сада смо примјер, али како не треба да се понаша једна земља која жели да што прије постане дио европске породице.

Јавна управа је једна од најслабијих карика. Нико не каже да се то може довести у ред преко ноћи, а свједоци смо да их је прошло довољно због чега је пресјек на терену једноставно морао да буде доста, доста бољи. Усвајане су стратегије и акциони планови, али велике вајде од њих није било. На крају су махом остали само мртва слова.

БиХ има све мање времена за губљење, не само када је ријеч о реформи јавне управе. Доста ствари је недопустиво дуго на климавим ногама и под разним притисцима неких који желе лични интерес, а не друштвено добро. На такву политику мора бити стављена тачка, па нам можда и крене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана