Управа на паузи

Ведрана Кулага Симић

Реформа јавне управе у БиХ почела је прије дуже од деценије, али када се подвуче црта уложеног и урађеног до сада јасно је да нисмо далеко одмакли.

БиХ је специфична земља, са неколико нивоа власти, којима је једна ствар заједничка, а то је број радних књижица које су похрањене у њиховим ладицама.

На броју државних службеника и осталих запослених у јавној управи могу нам позавидјети далеко развијеније и веће земље у Европи, али само ако зажмире на њихову неефикасност.

Нико не може да каже да у администрацији нема службеника који хоће и знају да раде свој посао, али је поражавајуће што су у мањини када се упореде са бројем оних који су до посла у том сектору дошли на друге начине.

За реформу јавне управе потрошени су у протеклим годинама милиони и милиони марака, али тај новац није оправдан на терену. То су увидјели и европски званичници чије су земље и дале највише новца да се систем доведе на зелене гране, али то није урађено.

Надлежнима у БиХ је скренута пажња да морају да се посвете рјешавању проблема у овој области и то небројено пута, али ти апели, нажалост, још нису уродили плодом.

Цијела прича иде доста споро, само се новац брзо троши, што веома добро иде у БиХ, земљи која иначе важи за сиромашну средину у којој је добар дио становништва на ивици.

Подизање система управе на далеко виши ниво једна је у низу обавеза коју је БиХ предузела када се ухватила у коло са ЕУ и ставили свој потпис на споразум о европском путу.

На тај посао и обавезу домаће власти не треба гледати само као на обећање дато европским лидерима већ на потребу коју имају сви становници БиХ. Било да су у Бањалуци, Сарајеву, Мостару или било којој другој локалној заједници у Српској или ФБиХ.

Грађани су ти којима је потребна брза администрација и услуга гдје год је то могуће, а они су ти који из својих џепова дају плату функционерима који су добили задатак да среде стање у својим редовима. Новац су добили, али знање и вољу да то и поведу у правом смјеру изгледа нису.

Спора реформа јавне управе у цијелој БиХ је, нажалост, само један од проблема који мучи ову земљу, јер се годинама врти у кругу истих прича и обећања, а све остало чека боље дане на које ће да почека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана