Упитник

Жељка Домазет

Да је упитник Европске комисије и даље под упитником потврдио је скуп који је организовао предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

На састанку коме су присуствовали ентитетски премијери и представници власти на нивоу БиХ констатовано је да је урађено врло мало. Основни проблем је што БиХ није испунила своје обавезе и што није профункционисао механизам координације. Тачније, проблем је што би власти на нивоу БиХ хтјеле да управљају свим процесима у овој земљи.

Српска је свој дио посла верификовала и завршила још у јануару иако јој је са разних адреса поручивано да одговоре није доставила. И Федерација је са својим одговорима при крају, али настао је проблем како све да се искоординира да би ова земља Европској комисији доставила заједнички одговор. Да би све било како ваља и да се не би брукали пред демократским свијетом.

Наново је проблем механизам координације у коме се јасно зна шта је чија надлежност и да цијели овај процес не би ишао по оној старој крилатици "једно Задру, друго Шибенику", а координације нема. У цијелој овој причи има и осјетљивих питања на које ће се требати дати одговори да не би испала брука. Једно од њих је и податак колико нас има јер и ту су се дешавале различите муљаже. Искрснуће и питање уставних промјена а и ту су одговори различити. Запело је и код превода. Како је констатовао домаћин састанка, нису још обезбијеђени ни преводиоци, а за овај посао их треба на десетине.

Није се без разлога из Српске толико инсистирало на механизму координације. Ако се у овој земљи буде поштовала њена уставна структура и једном већ знало ко шта ради, да се кривица не би пребацивала с једних на друге, онда ће све бити једноставније. Да не би наново дошли у ситуацију да се у овој земљи не зна "ко коси а ко воду носи" механизам координације треба да профункционише а не само да буде мртво слово на папиру.

Једини лијек за БиХ да не дође у ситуацију да јој упитник остане под упитником јесте да сваки дио власти ради свој дио посла и да се не петља тамо гдје му мјесто није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана