Упитник изнад БиХ

Ведрана Кулага Симић

Дуго најављивани списак питања који је Европа припремила за БиХ, да би провјерила да ли је и колико земља спремна за даљи пут ка ЕУ, коначно је стигао.

Упитник са више од 3.000 питања предат је у руке властима у овој земљи, на којима је сада велики посао, терет и обавеза јер и први поглед на листу говори да треба одмах засукати рукаве и гледати како у датом року одговорити на све.

БиХ је у протеклом периоду урадила доста ствари које су и довеле европски упитник на њену адресу, а то су, само из овог угла, биле прве пређене степенице на европском путу. Сада је дошао ред на доста тежи испит.

Ова земља има веома сложену структуру, политичке односе и бројна питања у вези са којима постоје барем два различита мишљења. А Европа тражи један одговор, што се мало када до сада успјело усагласити у БиХ. Сада би то морало да постане пракса. Мјеста за инат, прегласавање, уцјењивање и оспоравање, којих је протеклих година било на штету РС, не би смјело бити.

Као што сваки пут има правила која треба да слиједе они који се на њега укључе, тако би требало да их има и овај европски.

Свима треба да буде јасно да ће се морати држати ограничења и надлежности која су им дата и тада не би требало да буде проблема и застоја.

Период који је пред нама је први и највећи тест за фамозни механизам координације, за којим се мјесецима дизала велика прашина. Сада ће се видјети да ли су све коцкице посложене како би требало, да ли су сви договори добри за све стране и да ли има простора за то да, на крају, неко ипак извуче дебљи крај.

Одговор на свако питање треба да буде заједнички, да ослика стварно стање у БиХ, а већ из првог сета питања је видљиво да ће то бити тешко, имајући у виду садашње односе у БиХ.

Европу у овом тренутку занима све о БиХ. Колико нас има и којим језицима говоримо? Какав нам је Уставни суд? Да ли се његове одлуке спроводе или не? Колико постоји невладиних агенција? Шта смо јели, пили, и да ли смо задовољни? Како је уређено ово, како оно и тако даље.

Једноставно, сада смо дошли под лупу ЕУ која жели да види и сваки најмањи детаљ. Нема више назад. Јер упитник који је стигао се сигурно неће сам испунити и послати на адресу са које је стигао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана