Уписне квоте

Милијана Латиновић

Ослушкујући жеље средњошколаца, међу којима је из године у годину све више оних који сањају да обуку бијели мантил, универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву у новој академској години планирају да повећају број слободних мјеста на медицини

Каква будућност за неколико година чека све оне који ће на јесен сјести у амфитеатре медицинских факултета у Бањалуци и Фочи, тешко је питање, на које чак ни они који кроје уписну политику не знају одговор. Љекар, стоматолог или фармацеут одувијек су била цијењена занимања, али се систем вриједности посљедњих година промијенио, па ни љекари на бироу за запошљавање нису ријеткост. И међу њима има оних који су узалуд студирали годинама и чије дипломе одавно скупљају прашину, јер не могу да се запосле.

Много је и оних који су бољу будућност видјели негдје изван граница Српске, па су одавно већ с кофером у руци отишли "преко гране". Тамо их, како кажу, цијене, имају добар посао и плату много већу него што имају љекари у РС.

Да ли су уписне квоте на медицини ове године веће јер они који о томе одлучују желе да надомјесте кадар који је заувијек напустио ове крајеве и трбухом за крухом отишао у Њемачку, Словенију и друге земље ЕУ? Одговор на ово питање сазнаћемо тек кад сви ти млади људи који пуни ентузијазма долазе на факултете узму диплому у руке. Јер, није довољно само повећати шансе за студирање, треба већ сада мислити гдје ће сви будући доктори да се запосле, кад знамо да и сада има љекара на евиденцији Завода за запошљавање.

Можда ће нам се и ово повећање броја мјеста на медицини обити о главу, па ће више бруцоша на медицини бити једнако већем броју медицинара из Српске на западу. Видјећемо.

У сваком случају, похвално је то што су се надлежни ухватили у коштац са измјенама уписне политике, па су због засићености тржишта смањили број мјеста на Филолошком и Саобраћајном факултету, али и неким другим гдје се годинама школовао кадар који никоме не треба. Први корак је направљен, треба само истрајати у јачању веза с привредом и едуковати младе људе да занимање бирају у складу са потребама тржишта рада, како би сутра знали ­шта их чека након што дипломирају. А то је свакако посао, уколико паметно буду бирали занимање, или године на бироу ако наставе путем којим су корачали до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана