Ултиматуми за колапс

Ма­ри­на Чигоја

Најновијим ултимативним захтјевима Европска унија поново своју снагу покушава да докаже, на коме другом, него на БиХ.

Одлука највиших институција ЕУ којом БиХ пријете обустављањем трговачких повластица од 1. јануара идуће године, уколико не прилагоди Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) након приступања Хрватске у ЕУ, није ништа друго него нови притисак и уцјена.

Шта, у ствари, хоће ЕУ? Хрватска, која је прије уласка у ЕУ била чланица CEFTA споразума и као таква могла да увози у БиХ без царина, те привилегије је изгубила након што је у јулу 2013. године постала члан европске породице. Од тада трају  притисци на БиХ да Хрватској и даље, без обзира на то што је сада члан ЕУ, омогући да увози овдје без царина. Наравно да је Хрватској, која сигурно није успјела да се значајније наметне на европском, наше тржиште изузетно значајно и да се свим снагама бори за привилегије које је имала, с обзиром на то да са царинама које сада плаћа при увозу ни на нашем тржишту више није тако конкурентна. Међутим, већи проблем од самог увоза из Хрватске, за привреду БиХ, био би увоз из цијеле ЕУ. А управо то би се десило уколико би власти БиХ пристале на најновији ултиматум који је стигао из ЕУ. 

Јасно је да би, уколико би до тога дошло, привреда БиХ, која је технолошки, као и по износу субвенција, далеко од европске, доживјела колапс. Управо на те катастрофалне посљедице упозоравају и привредници у РС и БиХ. Категорични су да власти БиХ не смију попустити пред овим притисцима, па чак и ако би морали да бирају да БиХ добије повластице при увозу или да изгуби оне при извозу, изаберу ово друго.

Јасно је да је овдје и трговачки лоби одиграо своје. Познато је да велики трговачки ланци радије бирају робу из увоза, док се домаћи произвођачи добро морају потруди да дођу на полице тих ланаца.

Власти БиХ морале би, без обзира на разне лобије и притиске, да буду свјесне стања у којем се налази привреда БиХ. Заштита макар оних најбитнијих производа мора бити приоритет и у будућим преговорима. Нема сумње да би потпуно отварање граница за увоз европских производа докрајчило и ово мало производње што имамо. Нико, надам се, не жели тај ризик да преузме на себе.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана