Улица управља ФБиХ

Мирослав Филиповић
Улица управља ФБиХ

Најпесимистичније прогнозе аналитичара са почетка године су се обистиниле - "паклена јесен" је у Федерацији БиХ.

Социјални немири и готово свакодневно рјешавање економских и социјалних питања на улици потреса овај ентитет који већ одавно кубури са финансијско-социјалним сломом.

Због веома сложене економско-социјалне, па и политичке ситуације, ФБиХ је у овом тренутку постала највећа препрека спровођењу реформи и придруживања земље Европској унији.

Социјална политика ФБиХ, која је оптерећена енормним издвајањима за социјалне и борачке категорије, опет пријети угрожавању аранжмана земље са Међународним монетарним фондом, који је гарант економске и финансијске стабилности земље. И овога пута због тога што су уважени захтјеви, тачније пријетње протестаната (сада "златних љиљана").

Чињеница је да је улица постала једини могући начин да грађани ФБиХ остваре своја радничка и социјална права.

Готово да нема категорије становништва у ФБиХ која у овој години није изашла на улицу у знак протеста против актуелне федералне власти која једноставно не може да се избори са нагомиланим проблемима.

Своја права на улицама ФБиХ покушале су да остваре масе радника, пољопривредника, ратних војних инвалида "златних љиљана". Сада су на улицу изашли и хулигани који су створили бројне проблеме. Улица је постала судбина ФБиХ.

Осим немира и уличних протеста, познато је да јавна потрошња у бруто друштвеном производу ФБиХ, која износи више од 60 одсто представља највећи проблем овог ентитета, јер се "отела контроли" што би, дугорочно гледано, могло да буде притисак и на РС и БиХ.

И послије ових чињеница заиста бесмислено звуче ставови сарајевских политичара да је Српска проблем ове земље.

Умјесто да се баве поменутим проблемима који пријете урушавању система, федерални политичари се баве имагинарним националистичким и дневнополитичким питањима, тражећи кривца у РС за институционално- финансијски колапс свог ентитета.

Са свим овим показатељима ФБиХ се наметнула као канцерогено ткиво које изнутра нагриза организам. И управо у ФБиХ треба тражити извор економско-институционалне опструкције земље.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана