Улагање у путеве

Маријана Миљић Бјеловук

Коначно можемо да кажемо да се БиХ у нечему поправила и направила бар мали помак и боље резултате у свијету у односу на прије двије године.

Иако су резултати за сада у малој мјери примјетни, побољшан је колико-толико положај превозника, чија је ситуација била и више него драматична.

Према извјештају Свјетске банке, БиХ је у конкуренцији од 155 земаља заузела 55. мјесто са 2,99 бодова по ефикасности трговачке логистике и побољшала свој пласман у односу 2010. годину када је била на 87. позицији.

БиХ је у односу на 2010. годину направила скок према напријед за 32 мјеста и овим пласманом иза себе оставила већину земаља у региону, док су се испред нашле само оне за које је било и претпоставити да ће се наћи, а то су Словенија и Хрватска.

Улагање у инфраструктуру свакако је један од водећих разлога напретка БиХ, а само Српска у посљедњих пет година у путеве је уложила више од милијарду марака.

Бољем положају превозника у Српској, те ефикаснијем превозу робе свакако је допринијело и отварање аутопута Бањалука - Градишка. Још бољем мјесту на свјетској ранг-листи, када је у питању ефикасност трговачке логистике, донијеће и изградња аутопута Бањалука - Добој.

Међутим, превозници у БиХ некако би и одахнули да је инфраструктура њихов једини проблем, јер им највеће муке и недаће стварају лиценце и дозволе за превоз робе и услуга које издају надлежна министарства и до којих је јако тешко доћи, јер је потребно испунити и више него оштре услове.

Због немогућности добијања лиценци и дозвола за превоз превозници из Српске годишње губе послове који су вриједни милионе марака, чиме су стављени у неповољан положај у односу на транспортне компаније у региону и свијету.

Зато би надлежне институције требало да поједноставе процедуре и ураде што више да побољшају положај превозника.

С обзиром на велике инфраструктурне пројекте, изградњу аутопутева и мостова, које су најавиле Српска и БиХ, надамо се да ће БиХ у идућем извјештају Свјетске банке о ефикасности трговачке логистике добити још боље мјесто на ранг-листи, што ће допринијети бољем положају превозника, али и свих осталих становника ове земље.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана