Укротити бахате возаче

Данијела Бајић

Ни високе казне и честе контроле полиције нису опаметиле поједине возаче у БиХ који, по свему судећи, из ината свакодневно угрожавају свој али и животе других учесника у саобраћају.

Да је тако најбоље говоре подаци Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ да су возачи накалемили дуг од скоро 70 милиона марака на основу неплаћених казни.

Неславни рекордер у ФБиХ је Сарајлија који дугује 145.534 КМ, док је ту титули у Српској понио Требињац са дугом од 60.668 КМ казне, а то сигурно нису возачи који за волан сједају тријезни.

Зато није ни чудно што ступце црне хронике свакодневно испуњавају вијести о саобраћајним несрећама или случајевима када возач прегази пјешака, па побјегне са лица мјеста.

Поставља се питање шта сад са њима? Чисто сумњам да ће толике казне икад моћи платити, јер претпостављам да су у питању особе слабијег имовинског стања. Боље би било да се возачима који упорно крше саобраћајне прописе објави име, презиме и слика. Да се ставе на стуб срама, јер су очигледно нашли рупу у закону, коју злоупотребљавају, због чега би под хитно требало мијењати прописе.

Стручњаци из области саобраћаја сматрају да би надлежни, кад је у питању рјешавање ових проблема, требало да се угледају на земље гдје се у возила, код возача који су познати по јурцању, уграђују уређаји за, између осталог, ограничивање брзине.

Онда би неукротви возач могао управљати само возилом са лимитатором брзине, што би у великој мјери ријешило овај проблем, јер је прекорачење брзине управо и најчешћи прекршај у саобраћају.

Најопаснији су они возачи између 25 и 32 година, код којих доза опреза попушта, јер мисле да имају искуства, а то су и те луде године када се највише конзумира алкохол.

Несавјесни возачи су попут темпираних бомби на путу, многе породице су завили у црно, због тога је ред одавно требало да буде уведен, кренувши од поништавања возачких дозвола, јер само високе казне нису ријешиле проблеме ни у једној земљи.

С обзиром на то да се у данашње вријеме расправља о свему и свачему и то поприлично дуже времена, онда би и ова тема требало да се нађе на дневном реду надлежних. Она би требало да гласи “Едукација, превентива и научноистраживачки рад у области безбједности саобраћаја”, јер мора се наћи одговор на питање због чега расте број возача који за волан сједају под дејством алкохола, не поштују ограничења брзине и то понављају, као и на које начине се може утицати да се то смањи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана