Украјина на конопцима

Вељко Зељковић
Украјина на конопцима

Рат између Украјине и Русије све више подсјећа на боксерски меч неравноправних тешкаша. Иако је љубитељима ове “племените вјештине” побједник већ одавно познат, поготово због тежинске разлике, западни секунданти борца из Кијева не дозвољавају свом борцу да се преда иако трпи све озбиљније повреде, које ће тешко залијечити. Боксерски стратези из Пентагона, али и менаџер Володимир Зеленски, одбијају да баце пешкир у ринг иако је њихов борац одавно на конопцима.

Умјесто тога гурају га у још већу агонију, кљукајући разним, како дозвољеним, тако и недозвољеним стероидима. На ово упозоравају и поједини западни медији, али и политичари, додуше још у малом броју. Један од њих је бивши амерички обавјештајац и инспектор УН Скот Ритер. Он је на свом “Твитер” налогу објавио да ће сви авиони, ловци Ф-16, које Кијев добије од Данске и Холандије бити оборени за мјесец дана. Према ријечима овог бившег обавјештајца, авиони Ф-16 које ће Холандија и Данска предати Украјини, у ствари, представљају стару опрему. Он је примијетио да од 42 авиона само 24 могу да лете, што опет отвара причу о Украјини као својеврсном чистилишту за западну дотрајалу војну опрему.

Иако су на Западу много очекивали од украјинске контраофанзиве, до већих и значајнијих резултата на бојном пољу није дошло. Штавише, руска војска успјела је да оствари одређени напредак на сјеверном дијелу ратишта. Утисак је да Бајден и екипа која га слијепо прати једноставно не знају како да изађу из овог окршаја са Москвом, која је успјела да преживи и поред многобројних санкција. Није се поновио сценарио из Авганистана.

Оно што би требало да забрине Кијев јесте што се Америка полако окреће ка неким другим стратешким тачкама у свијету. Стратези из Пентагона су схватили да се њихова земља данас налази у незахвалној позицији у коју су се сами довели. Својом хегемонистичком политиком иницирали су многе глобалне процесе који им не иду наруку.

Започео је процес дедоларизације. БРИКС постаје све моћнији, а велико питање је - шта ће бити када овој организацији приступи и моћна и нафтом богата Саудијска Арабија. Индија је ријешила да не буде више колонија, те да сама одлучује о својој судбини. Украјина ће на крају постати класични примјер колатерала - геополитичких игара Америке и њених западних партнера. Биће пуштена низ воду пошто експеримент очигледно није успио. Да су послушали руског предсједника 2014. године, ова земља би данас сасвим другачије изгледала. И на крају, не би требало да зачуди да у наредном периоду дође до појаве неког новог и мутираног вируса, који би скренуо пажњу са агоније у коју је Украјина свјесно гурнута у овом прокси рату.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана