Уједињени и одлучни

Драгана Орловић

Протести у Новом Граду против намјере Хрватске да одлаже отпад на Трговској гори у близини границе са БиХ окупили су неколико стотина грађана. Одлучни и уједињени учесници скупа показали су да озбиљно еколошко загађење не познаје државне ни ентитетске границе, као ни политичку припадност.

 

Изгледа да нас само нека невоља и може натјерати да заједно дјелујемо и боримо се на истој страни.

Сада је и на институцијама БиХ да тај јединствен став понове, јер Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске већ пет година у име скоро 300.000 грађана Републике Српске, ФБиХ и Сисачко-мославачке жупаније у Хрватској води разне активности на спречавању изградње одлагалишта радиоактивног отпада у бившој касарни “Черкезовац”.

Међутим, оно што додатно забрињава јесте чињеница да БиХ као погођена земља о свим активностима које предузима Хрватска сазнаје само из медија, иако су у складу са ЕСПОО конвенцијом дужни да нас званично обавјештавају о свему.

Много пута из Републике Српске слати су дописи у којима су затражене информације о њиховим активностима, али одговор никада није стигао. Као да у близини туђих дворишта и домова планирају одлагати радиоактивни отпад, па нису ни дужни да информишу.

Шта онда очекивати од састанка у понедјељак, који је заказан између представника влада Словеније и Хрватске и како поступити уколико његов исход буде лоша вијест за БиХ и њене становнике. Уједињено и јединствено. Никако другачије.

Протестима у петак показано је да се може доћи до заједничких циљева, а сада је потребно пронаћи и начин како те циљеве реализовати.

Много тога је на коцки.

Потенцијално одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори, осим што би угрозило око 300.000 становника, довело би и до загађења Уне, с обзиром на то да би било смјештено на удаљености од само 800 метара од те ријеке, а директно би угрозило и воду коју пије више од 15.000 грађана тог краја.

Штету би осјетили и пољопривредници, а оно што не смијемо ни за тренутак изгубити из вида јесте да би то одлагалиште касније веома лако могло прерасти и у центар за одлагање радиоактивног отпада. Зато нам не преостаје ништа друго већ да се свим средствима боримо да до тога не дође и да у тој борби останемо уједињени и одлучни.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана