УИО

Ведрана Кулага Симић

Свака земља има барем једну институцију за коју су се у једном тренутку везивале одређене афере или ломила копља о начину њеног рада. Увијек, наравно, постоје и они који у таквим ситуацијама покушавају да дођу до праве истине - да ли има малверзација, криминала или оптужбе не стоје.

Такав упитник стоји и изнад Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, на чији су рад годинама уназад стизале бројне оптужбе. Зато је Представнички дом Парламента БиХ формирано Истражну комисију за утврђивање евентуалних неправилности и злоупотреба у раду Управе која је требало да дубински скенира стање и каже да ли има или нема доказа који чврсто указује на то да је у Управи било злоупотреба. И то милионских, како тврде многи.

Радило се, радило, и на крају дошло до закључака који треба да буду достављени Представничком дому Парламента БиХ на даље поступање.

За вријеме трајања мандата комисија се сусретала са одређеним проблемима. Појединци из бившег и садашњег сазива Управе нису се одазивали из прве на позиве за јавна саслушања, а ипак највеће замјерке поједини чланови Истражне комисије упутили на адресу надлежних истражних институција на нивоу БиХ. А прије свих, Тужилаштва БиХ. Они су позвали да раде свој посао, као и у безброј пута до сада. Овај пут су оптужбе на њихов рачун отишле и даље, јер је сам предсједавајући Истражне комисије оптужио Тужилаштво БиХ да штити криминал у УИО БиХ.

И тако су се смјењивале оптужбе и одбране, а на крају су само на папиру остали предложени закључци који чекају да добију "зелено свијетло" од Парламента БиХ.

По мишљењу Комисије има довољно аргумената да се крене са "чешљањем" рада и истраживањем евентуалних неправилности и злоупотреба у раду ове институције на нивоу БиХ. Комисија је усвојила и закључак којим се изражава незадовољство односом правосудних институција у вези са сређивањем стања у Управи. И тако даље. И тако шире.

Један закључак је јасан, а то је комисија завршила свој посао, да су запажања (каква-таква) сажета на папир и да је сада ред на надлежне у Парламенту, Савјету министара и правосудним институцијама да наставе тим трагом или да саопште неку другу вијест о томе.

Вријеме ће показати, али сигурно је да министрима не би било згорег да организују тематску сједницу на којој би главна и једина тема био управо рад Управе, а да ли се неко "порезао" или не, треба да утврде за то надлежни органи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана