УИО као шупља кеса

Свјетлана Шурлан

Пад прихода од индиректних пореза за 26 милиона марака активирао је аларм за узбуну међу онима који се у БиХ питају у области финансија.

Чист новац који Управа за индиректно опорезивање убире по основу индиректних пореза негдје отиче... Постало је то јасно много раније него што су чланови Управног одбора УИО зазвонили за узбуну, али када је ђаво однио шалу и када је почело да фали новца тешког и по двије децимале, дошло је вријеме за отрежњење.

Због тога су јуче, видно незадовољни, са сједнице Управног одбора УИО, отишли министри финансија.

Нису нашли за сходно да објасне јавности зашто и како је дошло до драстичног пада прихода, а у саопштењу датом касније није наведено ама баш ништа што обичан народ занима, а то је гдје је црна рупа у коју се сливају милиони марака.

С обзиром на то да се у БиХ сви проблеми рјешавају касно, кад већ сви возови прођу и када су шансе да се стање поправи тек теоретске, отрежњење које гледамо на примјеру УИО могло би да буде горко.

Не баш тако давно, јавност у БиХ била је, благо речено, шокирана подацима о томе шта је све за вријеме директоровања у УИО, стекао Кемал Чаушевић. Када је засјео у фотељу није имао практично ништа, а неколико година послије, у народу познатији као Кемо, Чаушевић је имао станове, пословне просторе, њиве...

С правом се сваки човјек, који свакодневно на рачуну гледа износ који је дао за ПДВ пита, даје ли он то свој новац за мегаломане, попут Чаушевића, који ће, баш попут њега, од посла у УИО стећи куле и виле.

Упитаће се и шта раде они који би требало да контролишу како се прикупља, а како дијели приход од ПДВ-а, акциза...

Док год се добро не испита ко је с ким и у коликом талу, милиони ће нестајати као измаглица, а идеје које би послије тога могле некоме да падну на памет, како би се силни новац намирио, сигурно неће бити пријатне.

Шупљине које у каси УИО постају све шире, морају се закрпити или ће мишеви разнијети и посљедње зрно из ње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана