УИО и алтруизам

Марина Чигоја

У складиштима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ налази се 1.509 одузетих возила која би могла да буду уништена крајем године. Ово је само још једна у низу нелогичности које се дешавају у БиХ и које немају апсолутно никаквог оправдања.

Умјесто да се искористе у праве сврхе, ови аутомобили су постали још само једно оптерећење за све пореске обвезнике ове земље, с обзиром на то да се за њихово складиштење на годишњем нивоу издвајају стотине хиљада марака.

БиХ је овим још једном доказала да јој нема равне у бацању пара.

Уколико су законске процедуре основни проблем који спречава да се ови аутомобили искористе на бољи начин, поставља се сасвим логично питање, зар се закон не може промијенити или на неки начин прилагодити како би се та возила могла боље искористити, а не уништавати?

Нису ли управо наши политичари најгласнији заговорници промјена законских рјешења у случајевима када то њима одговара? Због чега се сада закон не може промијенити и омогућити да се возила која вриједе милионе уступе одређеним хуманитарним организацијама или другим институцијама којима возила недостају? Или је много лакше купити нова возила, а ова једноставно уништити?

Стиче се утисак да је земљи која грца у дуговима и у којој грађани једва крпе крај са крајем неколико милиона марака права ситница.

Наравно да у свему овоме на првом мјесту треба да буде исправност возила и безбједност оних који би их користили. Управо због тога је нејасно због чега се та возила годинама чувају у складиштима и пуштају да пропадају, а не ради се ништа на промјени закона како би се ова возила искористила на бољи начин.

Поставља се питање због чега је то тако? Да ли и коме овакво стање одговара? Црвеном крсту, Цивилној заштити, домовима здравља сигурно не одговара. Њима би, сасвим сигурно, само један аутомобил значио много и олакшао рад, а немогуће да од 1.509 оних која се планирају уништити, ниједан не би послужио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана