Ухљебљење у институцијама БиХ

Маријана Миљић Бјеловук

Институције БиХ не маре за одлуке којима је предвиђено да обуставе нова запошљавања, јер имају прекомјеран број запослених.

Напротив, изгледа се више воде политиком ко ће расписати више конкурса за пријем нових радника и ко ће имати већи број службеника.

Та борба за ухљебљење, углавном страначких кадрова, судећи према расписаним конкурсима, неће бити ништа слабија ни у овој години. Јер има оних који посао због превелике конкуренције и великог броја оних који су били приоритет, нису добили раније.

Управо због те превелике конкуренције и намјештања појединих конкурса страначким колегама, посао у струци не могу добити млади и способни људи који у потрази за бољим сутра одлазе одавде.

Очигледно је да ће таква, искварена политика на тржишту рада и запошљавања у институцијама БиХ трајати и у времену које је пред нама, јер нико не жели то да обустави и једном за свагда стопира нова запошљавања иако већина институција БиХ већ има прекомјеран број радника.

Политику нових запошљавања, иако им је савјетовано да то не раде у 2015. години, наставила су и министарства у Савјету министара. А поплава конкурса за пријем службеника у министарствима и агенцијама дочекала нас је и у овој години. Међу њима су и агенције за које велики број становника није ни чуо, за које са сигурношћу можемо рећи да никоме не служе, односно да служе само за ухљебљење неких нових страначких колега.

Нико нема намјеру да се осврне на чињеницу да је економска ситуација у БиХ исувише тешка, да је привреда одавно на кољенима и да буџет неће моћи поднијети нова запошљавања.

Умјесто да се брину за то како омогућити напредак било које врсте у овој посрнулој земљи, која је сврстана на само дно када је ријеч о економским показатељима, већина надлежних у институцијама БиХ бави се дијељењем радних књижица и то углавном страначким колегама, а не онима који би нечему и могли допринијети. Тиме само оптерећују буџет и настоје да униште и оно мало што имамо.

Новац се расипа на све и свашта. Само не за оно што ће подићи БиХ и гурнути је напријед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана