Угрожавање Старе цркве

Маријана Миљић Бјеловук

Национални споменици морају бити заштићени и у свакој нормалној земљи надлежни никако не би требало да дозволе да они на било који начин буду угрожени. Међутим, то код нас није тако.

У Сарајеву је компанија "Сид" из Санског Моста добила све потребне дозволе за градњу хотела тик уз Стару православну цркву на Башчаршији, која је национални споменик.

Да је Стара црква и те како угрожена изградњом хотела упозорила је јуче и Комисија за очување националних споменика БиХ, која је апеловала на све надлежне институције да преиспитају градњу објекта.

С обзиром на то да је изградња хотела при самом крају, овдје се поставља логично питање како је уопште могуће да се тек при самом завршетку изградње поменутог објекта упозорава да је угрожена Стара црква и да је неко тек сада примијетио градњу огромне зграде на Башчаршији!

Очигледно је да овдје пропуста има од самог почетка и да је неко и те како злоупотријебио своје надлежности.

Е, па сада треба да одговарају сви који су гледали кроз прсте, кршили законе и издавали дозволе. Њих ће, као и документацију коју су издали, ако има имало поштовања закона и правде, идућих дана "чешљати" полиција и инспекција.

Први потез већ је повукла инспекција, која је још
јуче изузела документацију и под лупу ставила добијене дозволе, а надамо се да ће и остали надлежни исто урадити и казнити све оне који раде на уништавању националних споменика.

Јер, не треба дозволити да након вијекова постојања, бројних паљења, уништавања и обнова, Стару цркву, коју походе људи из цијелог свијета, на крају докрајчи нечија небрига и непоштовање, а можда и намјерно кршење закона.

Нажалост, овај случај угрожавања националних споменика није први у БиХ. Томе треба коначно стати у крај и промијенити свијест свих оних који мисле другачије, свих оних који раде на уништавању онога чиме треба сви да се поносимо.

То се може постићи једино ако коначно кренемо са кажњавањем свих оних који раде мимо закона. Њиховим кажњавањем свакако је могуће спријечити некога другог ко размишља о истом потезу и у истом смјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана