Уговори на провјери

Ведрана Кулага Симић

Запослене у институцијама БиХ је све теже пребројати. Посебно ако се ту покушају убројити и стручни сарадници, виши стручни сарадници, сарадници сарадника као и неизбјежни савјетници за све и свашта.

БиХ је одавно надалеко позната по енормном запошљавању, али само у јавном сектору гдје се тренутно скупило више од 22.000 особа. Већина њих ради на измишљеним пословима, а да ствар буде још гора, утврђено је да за поједине послове надлежни зову у помоћ спољне сараднике - не марећи за то да на тим пословима већ раде неки службеници и то по систематизацији радних мјеста. Другим ријечима, за то су већ плаћени.

Закључивање уговора о дјелу и о привременим и повременим пословима велика је бољка многих руководилаца институција на нивоу БиХ која траје годинама. Такво понашање коштало је све пореске обвезнике у БиХ десетине милиона марака. Ту су, наравно, и стотине милиона КМ које годишње одлазе из њихових џепова за редовна лична примања запослених у институцијама.

На нетранспарентност приликом закључивања уговора о дјелу и многе друге ствари које се везују за ову проблематику годинама упозорава невладин сектор, али и Канцеларија за ревизију институција која је недавно оцијенила да је упаљен црвени аларм и да се та област мора добро преиспитати и направити план како прошлост стално не би постајала садашњост.

Додатни проблем су и они који се примају на посао, а плаћају из донација које стижу на рачуне институција БиХ. Да ли су ти издаци на крају и пронашли упориште у резултатима рада, биће познато када институције од којих су затражени подаци о томе, исте доставе црно на бијело надлежној парламентарној комисији. Домаћи задатак су, између осталих, добили Високи судски и тужилачки савјет и Тужилаштво БиХ.

Савјет министара је усвојио план поступања по препорукама ревизора да би се у законске оквире довело запошљавање сарадника по основу уговора о дјелу као и привременим и повременим пословима. Све је на папиру, али не смије тако да остане.

Слова на папиру не значе ништа ако се не реализују на терену. Контрола мора да буде уведена, а закључени уговори стављени под лупу како би се видјело који су сарадници потребни, а који су само терет на буџету и краду богу дане. Без резултата и с платама из снова за већину оних који их финансирају - грађана ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана