Уговори иза кулиса

Ведрана Кулага Симић

Транспарентност јавних набавки годинама важи за једну од најслабијих карика у БиХ, а сваког новог прољећа или љета гледамо поприлично исте податке о вриједности уговора који су закључени далеко од очију јавности и закона.

Посљедњи подаци су потврдили да су уговорни органи истим стазама корачали и лани, а колико су на том путу зарадили, и то на уштрб закона и аката, само они знају.

Систем јавних набавки, да ли случајно или намјерно, обилује рупама у актима којих је свјестан, и које користи, добар дио оних који пливају у тим водама.

Кроз поступке јавних набавки годишње “прође” по неколико милијарди марака, а БиХ је одавно на самом дну љествица по транспарентности тих поступака. Како у окружењу, тако и у Европи, али и шире. То јасно показује да су појединци веома добро организовали услуге једни другима и не помишљају да изађу из тог, за њих, добро плаћеног зачараног круга.

Укупна вриједност “тајних” уговора је мања него ранијих година, али заузима и даље око десет одсто вриједности свих потписаних договора о набавкама. Тиме БиХ не може да се похвали.

Један од већих проблема у цијелој овој причи је што је велики дио уговорних органа још изван контроле надлежне Агенције која може само да анализира оно што добије на увид, али то није све, што даје само дјелимичну слику стања на терену.

Пресјек говори да је корупција увелико пустила корјење када је ријеч о јавним набавкама, али то што је корупција пошаст савременог друштва не смије бити изговор којег ће да узимају здраво за готово.

Нови закон који треба регулисати област јавних набавки је у припреми, али ни од њега неће бити ништа ако остане само мртво слово на папиру. Да до тога не би дошло свој посао треба да раде контролни органи и да се казне они који новац, мимо закона и тако иза кулиса, згрну у своје џепове, односно на банковне рачуне.

Ревизија финансијских извјештаја институција и установа на свим нивоима власти у овој земљи је небројено пута показала да су многи игнорисали закона и радили по своме, а са друге стране зато нису адекватно кажњени. Тачније, већина њих је прошла без икаквих посљедица и казни.

БиХ је већ предуго синоним за посљедња мјеста на бројним љествицама, а тако ће и остати док год не буде одговорности за грешке у корацима и погрешно повучене потезе. Било да су плод незнања или бахатости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана