Уговор за нерад

Жељка Думазет
Уговор за нерад

Растрошност, јавашлук, нерад и работе за које се никоме не полажу рачуни епитети су који "красе" многе институције на нивоу БиХ.

Док посрнула привреда грца у проблемима, док се мјесецима не исплаћују плате и свакодневно отпуштају радници, многобројна администрација у заједничким институцијама, огрезла у нераду поред енормних плата које за то прима, из године у годину повећава средства за плаћање уговорених послова, која у БиХ само за првих девет мјесеци прошле године премашују цифру од 31 милион марака.

У БиХ, као ни у једној земљи у свијету, влада правило да се не плаћају рад и резултати онога што је неко на послу привриједио током осмочасовног радног дана, те стога нису чудни поразни резултати учинка који сваки државни службеник и институција сумирају на крају извјештајног периода. У БиХ је постало правило да је посао у заједничким институцијама углавном намијењен само за партијске и сличне послушнике и родбину оних који су се већ ту ухљебили, па зато и није чудно што се упозорења на све ово своде на извјештаје ревизора, које нико не третира и извјештаје новинара.

Због таквог односа према овим чињеницама, на послове које би углавном требало да заврши радна снага која је за њих плаћена, готово по правилу се ангажују кадрови из ускородбинског и ускостраначког миљеа и стога свако расписивање конкурса за пријем нових радника постаје само пука формалност. Но, готово да и није то највећи проблем којим је "окићена" државна администрација. Много већи проблем лежи у чињеници да се овакве ствари понављају годинама и да због оваквог јавашлука у БиХ нико није одговарао.

Не буде ли се БиХ дебело позабавила и анализирала утрошак средстава, који је са грбаче пореских обвезника отишао и на ове намјештаљке, врло брзо ће јој се десити посрнуће из којег је неће моћи извући никакви међународни монетарни фондови, кредити и разноразне донације. Не буде ли коначно сву ту војску администрације, која броји око 22.000 неефикасних државних службеника, постројила и упитала да ли је зарадила плату коју прима, појешће саму себе и све приче о њеној интеграцији и дезинтеграцији постаће бајке у коју ни дјеца више неће вјеровати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана