Уговор са Исламском заједницом

Ведрана Кулага Симић

Нацрт основног уговора између БиХ и Исламске заједнице у БиХ, због кога су више од деценије вођене жестоке полемике, добио је зелено свјетло на прошлој сједници Савјета министара БиХ.

Ако овај нацрт, који је министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац прослиједила Предсједништву БиХ да га аминује, прође и у Предсједништву и Парламенту БиХ, то ће ову земљу неповратно довести у ситуацију да се неће знати ко шта плаћа, колико ко има слободних дана, шта ће радити они који не упражњавају исламску вјеру и како ће институције, како јавне, тако и приватне, моћи функционисати.

Јер оно што стоји у овом непрецизном нацрту могло би довести до тога да суђења буду прекинута зато што неки тужилац, судија, свједок или оптуженик у одређеном термину обавља своје вјерске обреде. Сви би морали чекати да се не би "ударило на вјерске слободе и људска права".

Према овом нацрту уговора, суђења или војне вјежбе, акције полиције на свим нивоима не би смјеле да се обављају петком у вријеме вјерског обреда, а све јавне и приватне институције морале би прекидати свој рад око подне. Оне јавне и приватне институције које су удаљене од џамија, да би испоштовале овај уговор, морале би у самим тим установама изградити или преуредити постојећи простор зарад вјерских потреба у одређено вријеме и на ваљан начин. Јавне и приватне установе су дужне да муслиманским вјерницима обезбиједе паузу, као и слободно вријеме да у дане поста обаве ифтар.

Сви они који путују на хаџ ни у јавним ни у приватним установама у цијелој БиХ, према овом нацрту уговора, не смију бити спречавани да иду и морају им се одобрити слободни дани.

У свему овоме остаје отворено питање како ће колективни шеф БиХ реаговати на овај приједлог, како ће га дочекати посланици и делегати у Парламенту БиХ, али је сасвим извјесно да је недоречен, да полако, али сигурно вјера одређује правила држави, а не обрнуто. Без намјере да се дира у вјерске слободе иједног конститутивног народа и било које вјере у овој земљи, јасно је као дан да није без разлога толико дуго оспораван овај уговор и да су они који су за њега гласали на Савјету министара унијели додатне смутње и нови камен спотицања у овој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана