Удобна вожња

Маријана Миљић
Удобна вожња

Ни у јеку економске кризе начелници општина у Републици Српској изгледа не планирају да се одрекну комфора у који свакако улазе луксузни и моћни службени аутомобили.

Да би појединим начелницима при вожњи било удобно, данас много кошта и мјери се стотинама хиљада марака.

Занимљиво је то да што је општина мања и сиромашнија, општински функционери возе све луксузније аутомобиле којих се не би постидјели ни свјетски званичници.

Тако се начелник општине Добој Обрен Петровић службено вози у BMW X5 вриједном 142.000 марака, док градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић користи службено возило "фолксваген бора" старо десет година, чија вриједност досеже тек 10.000 марака.

Иако су се многи општински функционери, редом од Пала до Добоја на сав глас дичили тиме да су штедљиви и да имају план како да се изборе са кризом, истовремено су редом обнављали возне паркове, не штедећи на удобности. Својој наравно.

Прави примјер је Зворник гдје су "пасата" старог пет година, у јеку највеће кризе, замијенили за нови "Фолксвагенов" модел вриједан "тричавих" 50.000 марака. Има се, може се.

Неки су се за своју удобност побринули много раније, па је тако начелник општине Фоча Здравко Крсмановић, још 2004. године прибавио "ауди A-6 кватро" и то када је мало који функционер у РС могао то себи да приушти, и то без сагласности Скупштине општине Фоча. Тада је овај "луксуз на четири точка" Крсмановића коштао више од 100.000 њемачких марака.

Када му је тражено да објасни разлоге за куповину прескупог "аудија" Крсмановић је изјавио да се начелник не може возити у "фићи". Aли зато мора у аутомобилу од 100.000 марака.

У Источном Сарајеву ове године неће набавити нови службени аутомобил, јер ће кажу студентима из ове општине бити исплаћене стипендије.

Да не буде да су свим начелницима луксуз и "безбједност" на првом мјесту, примјер је први човјек Језера Слободан Лакетић, који од 2007. године нема службено возило, а до посла у општини пјешачи око три километра.

Далеко од тога да начелници треба да пјешаче, али примјер Лакетића, довољно говори у корист томе да тежња ка луксузу и малограђанштина нису карактеристике успјешног вође општине. У вријеме кризе, када многи једва састављају крај с крајем, вожња начелника сиромашне општине у аутомобилу вриједном 100.000 марака у најмању је руку безобразлук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана