Удари Уставног суда

Жељка Домазет

Да је Уставни суд ове земље, у коме главну ријеч воде двојица некадашњих функционера СДА и тројица странаца, прекршио уставе и највише постулате демократије показује и његова најновија одлука којом је поништио резултате референдума у Републици Српској.

У свакој нормалној земљи морала би да се поштује демократска референдумска воља грађана, јер када је било која институција у дилеми како да се одреди о неким битним и осјетљивим стварима користи референдум да би донијела валидну и утемељену одлуку. У БиХ, која је већ одавно изгубила епитет нормалне земље, газе се најдемократскији принципи и народу узима право да одлучује и мисли својом главом.

БиХ од успостављања мира уз своје институције има инсталираног високог представника, али овог пута када је ријеч о референдуму у Српској и његовим резултатима, ни он се није усудио да предузме било какве радикалне потезе. Овог пута умјесто њега је то учинио Уставни суд, који је себи дао за право да се мијеша у област која му ни у ком случају није у надлежности.

Очигледно је да се већ одавно Уставни суд почео бавити питањима која су спорна и крајње је вријеме да буде ријешен његов статус, састав, начин одлучивања и надлежности.

С друге стране, и српски кадрови који раде у овој институцији већ одавно би требало да схвате да се њихови аргументи не поштују, да се безочно прегласавају и да је крајње вријеме да престану бити "ботаничка башта" за све безочне потезе и одлуке које доноси ова одавно од Устава отуђена институција.

Без обзира на то како ће се ствари даље развијати, па таман и да данас-сутра тужилаштво покрене истраге и процесе против цијеле Српске и њеног народа као што то чини са члановима референдумске комисије и народним посланицима, референдумске одлуке народа су светиња и морају се поштовати.

Уставни суд, који већ одавно долива уље на ватру у овој земљи, ни на који начин не може поништити и уништити 9. јануар, који је Дан Републике и који је у Српској уписан златним словима и славиће се и убудуће, а након оваквих срамних одлука Уставног суда у наредним годинама још срчаније и јединственије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана