Удар на суд

Небојша Томашевић
Удар на суд

У подметнутом пожару у згради бањалучког Основног суда изгорио је велики дио доказа из више стотина кривичних поступака који се воде пред тим судом.

У просторији која је запаљена били су, између осталог, заплијењено оружје, дрога, бијела техника и други предмети из кривичних и других поступака.

Оно што је свакако најбитније, јесте то да у пожару није било људских жртава, али он је отворио бројна питања. Оно најважније је: Како је то могло да се деси?

Прва чудна ствар је чињеница да је у вријеме подметања пожара у зграду суда, који спада у јавну институцију и у којој се чувају бројна важна документа, обезбјеђивао само један чувар.

Упућени тврде да се овакви случајеви не би дешавали да Основни суд има физичку заштиту Судске полиције, а надлежни да је то немогуће јер нема људства. Опет се питамо, па зар једна или неколико плата за чуваре не вриједи мање од доказа који су изгорјели и због чега би можда могли да "падну" многи судски поступци.

Један адвокат истиче да је сумњиво то што је запаљена само просторија у којој се чувају докази и истиче да се, према правилима, докази никада не би смјели чувати само на једном мјесту и то необезбијеђеном. С друге стране, предсједник Основног суда Милан Тегелтија каже да зграда није ни прављена као правосудна институција и да су урадили све што је у њиховој моћи да адаптирају собу за доказе.

Опет, логично је да се не може ни претпоставити да ће неки криминалац да се дрзне па да нападне правосудну институцију која се налази у готово самом центру града.

С правом можемо да се запитамо да ли наше друштво криминалцима више ништа не може те да се они не боје ни правосуђа.

Зар су се криминалци тако осилили и не презају ни од чега, па ето нападају и правосудне институције да би избјегли руку правде. Ово треба да нас и уплаши, јер кад нападају правосудне институције шта ће их онда спријечити да нападну нас "обичне смртнике".

Колика је штета настала у пожару тек ће се видјети. Надајмо се само да нису изгорјели докази због којих би неки криминалци, можда баш и они који су пожар подметнули, могли да заврше на слободи умјесто у затвору.

У сваком случају, све проблеме треба ријешити и из овог извући добру поуку. Замислите, неком падне на памет да запали земљишне или сличне књиге чију реконструкцију, кажу стручњаци, не би било могуће направити. Не смијемо ни да се запитамо шта би онда било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана