Удар на Српску

Милијана Латиновић

Да надлежни на нивоу БиХ не престају да подмећу ногу Републици Српској показује и најновији примјер уплитања у образовни систем Српске.

 

Наиме, иако је Републичка Агенција за акредитацију високошколских установа реакредитовала бањалучки Универзитет, након двије године мукотрпне борбе, Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ одбила је да у државни регистар упише јавне универзитете из Бањалуке и Источног Сарајева, иако за то испуњавају све услове.

Цијела та игранка у вези са акредитацијом високошколских установа која је пажљиво осмишљена у Сарајеву, у Српској је оцијењена као подмукли удар на образовни систем и политичка опструкција процеса акредитације два јавна универзитета у РС. 

Надлежни су подвукли да је ситуација узаврела до те мјере да пријети да ескалира и потпуно уруши образовни систем у БиХ.

Да зло буде веће ни први човјек Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ Енвер Халиловић не зна да објасни зашто универзитети из Српске нису уписани у државни регистар.

Стиче се утисак да тим чином Халиловић намјерно жели студентима из Српске ускратити могућност одласка на студентске размјене, а универзитетима да учествују у пројектима које финансира Европска унија. И није ово први пут да из поменуте агенције упиру прстом у високошколске установе у Бањалуци и Источном Сарајеву, подметања је било и прије неколико мјесеци, због чега је реакредитација универзитета у РС каснила пола године.

Све то буди страх код домаћих студената да њихове дипломе можда неће бити признате у цијелом свијету и да су бацили године проведене над књигом.

Да без уплитања политике ништа није могуће у БиХ потврђује и ситуација у “Електропреносу БиХ”, јединој заједничкој компанији Српске и ФБиХ, која све дубље тоне јер политички врх у ФБиХ мјесецима тражи да у фотељу директора те компаније под сваку цијену сједне Бошњак. Због свега тога предузеће не може нормално да функционише, залеђено је 120 милиона КМ намијењених за инвестиције, а онемогућена су и нова запошљавања.

Крајње је вријеме да појединци на нивоу БиХ схвате да морају престати са политиком условљавања и понижавања свега што долази из Српске. То је једини начин да ова земља, оваква каква јесте, опстане и крене путем напретка.  У супротном, надлежни из Српске ће, како су и најавили, повући црту и престати признавати агенцију на нивоу БиХ, а ако подмукла политика из Сарајева буде настављена, сличан сценарио могао би услиједити и на другим пољима. Било би добро да надлежни сједну за исти сто и покушају да се договоре у вези са овим и другим спорним питањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана