Удар на Српску

Жељка Домазет

Устав јасно каже да је територија Републике Српске јединствена, недјељива и неотуђива, па тиме и имовина која јој припада.

То је јасно прописано и Дејтонским споразумом, који је основни документ на основу кога БиХ може да живи и да се одржи. С друге стране, такође је јасно да некима у овој земљи није стало до поштовања Устава и Дејтона и на све начине покушавају да директно или индиректно укину Српску.

Ти који не желе да схвате стање ствари и којима је РС кост у грлу предлажу законе онакве какве су предложили Шемсудин Мехмедовић и Заим Бацковић. Они би да некадашњу имовину бивше нам државе и некадашње републике која припада РС прогласе друштвеном својином БиХ и тиме Српску једноставно укину.

Двојац Мехмедовић и Бацковић би уз подршку својих истомишљеника да отму Српској земљиште, шуме, воде, рудна и друга природна богатства, али и јавне путеве, жељезнице, културна и историјска добра...

У увјерењу да ће за ово законско рјешење добити подршку у Парламенту ови предлагачи антиуставног и антидејтонског закона су кренули и корак даље тражећи да ступањем на снагу овог законског рјешења треба да престану да важе сви други прописи БиХ, ентитета и других нивоа власти који регулишу ову област, а који су супротни одредбама овог њиховог закона.

Не знају или неће да знају да у овој земљи постоје четири потпуно одвојена правна поретка и да се законима БиХ не могу стављати ван снаге закони ентитета. Не желе да знају ни да закон не може бити јачи од Устава.

А Уставом ове земље јасно су дефинисане надлежности заједничких институција, а имовински односи и заштита свих облика својине која се тиче РС је у искључивој њеној надлежности. Они који познају Дејтонски споразум без резерве знају да је територија Српске уређена Дејтонским споразумом и разграничена међуентитетском и међудржавном границом. На тој територији РС има законодавну, извршну и судску власт. А ако би којим чудом био усвојен овај накарадни законски приједлог, Српска би практично остала без своје територије, а тиме и без свега осталог.

Стога сви они који на мала врата перфидним законским приједлозима желе да науде Српској, да је укину или унизе или они који то заговарају, ни БиХ не мисле добра нити ће јој добра донијети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана